Svenska Spel i Almedalen: Stort intresse ledde till ståplats

SVFF:s marknadschef Helena Taube Rehnmark, Svenska Spels styrelseordförande Erik Strand och idrottsminister Anders Ygeman på seminariet om jämlikhet inom idrottsrörelsen. Till höger moderatorn Åsa Julin.

Det var packat med folk på Donnerska Terrassen när Svenska Spel åter kunde ta emot besökare på plats i Almedalen efter två års pandemi.

Redan på morgonkvisten drog det igång med ett frukostseminarium om matchfixning. DN-reportern Jens Littorin berättade om hur just matchfixning blivit en del av den organiserade brottslighetens verksamhet:
”Varför ska man ta risken att smuggla knark när man istället enkelt kan rigga en match och tjäna ungefär lika mycket pengar?”

Nu finns ett nytt lagförslag som gör det lättare för spelbolag och myndigheter att utbyta information. Dan Korhonen, produktchef på Svenska Spel, efterlyste dock på seminariet en tydlighet från regeringen kring vilken myndighet som ska ha huvudansvaret.

På seminariet ”Måste vi öka tempot?” diskuterades jämställdhetsarbetet inom svensk idrott. Går det tillräckligt snabbt?

Svenska Spels styrelseordförande Erik Strand var tydlig i sitt svar: ”Vissa förbund går framåt, men annars tar det alldeles för lång tid.” Därför villkorar Svenska Spel sitt stöd till olika förbund. ”Pengarna kommer med krav på jämställdhet och jämlikhet.”

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson gav exempel på hur man faktiskt kan göra skillnad bara genom att bestämma sig: ”I mitten av 2010-talet konstaterade vi att kvinnliga idrottare nådde allt större framgångar samtidigt som de bara stod för 20-25 procent av innehållet i våra sändningar. 2015 fattade vi beslut om att vår bevakning skulle vara 50/50 och idag är vi där. Det har genererat många fler tittare till SVT-sporten så det är en riktig framgångssaga.”

Idrottsminister Anders Ygeman förklarade att man från politikens håll vill undvika att gå in med lagkrav på idrotten, men sa även att: ”Skulle idrotten sluta jobba med inkludering och folkhälsa…det är klart att samhället inte kommer att vilja bidra med lika mycket pengar då.”

Helene Taube Rehnmark från Svenska Fotbollförbundet var inne på samma sak ”Det gäller att hålla i och hålla ut och inte släppa de här frågorna.” Men hon kom också med ett konkret förslag till idrottsministern. ”En perfekt fråga att ta med sig in i valrörelsen är gratis mensskydd till tjejer och kvinnor. Tänk vilken fantastisk grej att kunna påverka på riktigt i en fråga kring jämställdhet.”

Efter lunch fylldes terrassen på nytt för en diskussion om spelreklam med riksdagsledamöter från fyra skilda partier. Juristen Sandra Hanson från Marlaw inledde med att förklara vad som är nytt i regeringens förslag till skärpt spellag:

”Det handlar om vad som är måttfull marknadsföring. Nu vill man börja beakta spelets risk och anpassa kraven beroende på vilken typ av spel det är. Man vill också titta mer på marknadsföringens placering, till exempel om den sker i anslutning till familjeprogram.”

Niklas Wykman (M) flaggade för att marknadsföringsregler kan vara ett trubbigt verktyg för att komma åt problemen. ”Har man ett missbruk, vad det än är, så kan man triggas av så oerhört lite. Jag tror man ska ha ytterligt modesta förväntningar på vad en marknadsföringslagstiftning kan uppnå.”

På en direkt fråga från Azadah Rohjan Gustafsson (S) om han istället ville titta på förbud mot vissa spelformer, så stängde inte Wykman dörren: ”Vi skulle vara öppna för en diskussion kring det.”

I övrigt var representanterna från hela det politiska fältet ense om en sak: Spel på kredit ska förbjudas.

Samtalet avrundades av Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer som var positiv: ”Förslaget är bra, man har lyssnat på intressenterna.” Samtidigt efterlyste han lite arbetsro för spelbranschen. ”Vi har en bra reglering nu sedan 2019 och måste få lite lugn och ro och tydliga spelregler i sektorn. Varje gång det blir en lagjustering så kräver det väldigt mycket jobb i form av IT-utveckling, det är inte ’bara’ att implementera.”

Sista seminariet för dagen tog upp frågan om spelproblem i Sverige – är det något som ökar eller minskar?

Forskaren och psykologen Anders Nilsson pekade på en långsiktig trend: ”Mellan 2008 och 2021 har gruppen med lite mindre allvarliga problem minskat, så det ser ljusare ut än vad det gjorde tidigare. Dessutom har det blivit mycket bättre regleringsmässigt. Idag kan man ställa krav på spelbolagen. Men då gäller det också att hålla borta de olicensierade bolagen från marknaden.”

Samtidigt beskrev Daniel Harre från Spelberoendes riksförbund en alarmerande tendens för gruppen med allvarliga spelproblem: ”Det vi ser hos oss är att folk kommer till oss i ett mycket tidigare skede av sitt spelande nu. Idag går det mycket snabbare att komma till den punkt där spelproblemen får väldigt stora konsekvenser.”

I slutet av samtalet fick paneldeltagarna komma med önskningar. Daniel Harre ville se en skarp begränsning av lånemarknaden. ”Det är alldeles för lätt att ta lån idag.” Han efterlyste också ett annat fokus från spelbranschen. ”Jag tycker att man fokuserar för mycket på spelpaus och för lite på att upptäcka problem i ett tidigt skede.” Anders Nilsson önskade ett branschgemensamt tak för hur mycket en spelare får förlora.

Förutom seminarierna slog Svenska Spel också ett slag för folkhälsan. Tillsammans med cykelförbundet erbjöd man almedalsbesökarna möjlighet att testa e-cykling på plats. Alla som lyckades slå vd Patrik Hofbauers tid fick pris.

Alla seminarier kan ses i sin helhet här:

Jens Littorin – i vilken riktning går kampen mot matchfixning?
Måste vi öka tempot? Idrottsrörelsen och arbetet för ökad jämlikhet
Skärpta krav på spelreklamen – vad blir de verkliga effekterna?
Ökar eller minskar spelproblemen?


Stort intresse för Svenska Spels seminarier i Almedalen ledde till att det blev trångt i leden på Donnerska Terrassen. Den som kom sent fick nöja sig med ståplats.

Redan 8:30 drog Heta stolen om matchfixning igång med initierade DN-reportern Jens Littorin (t h) som gäst. Här flankerad av Svenska Spels expert Dan Korhonen och vänsterpartiets riksdagsman Vasiliki Tsouplakis.


Många ville testa på e-cykling och se om de kunde slå Patrik Hofbauers tid.