Svenska Spel delar ut 750 000 kronor till nästa års Europaspels-lag

FC Rosengård är svenska mästare och ska nästa år kvala till Uefa Womens Champions League, precis som serietvåan BK Häcken och trean Kristianstad DFF. Lagen får nu en Europaspelsbonus på 250 000 kronor var av huvudsponsorn Svenska Spel, pengar som ska bidra till att de är så väl rustade inför Europaspelet som möjligt.

I lördags avslutades OBOS Damallsvenskan. Redan i mitten av oktober säkrade FC Rosengård guldet och det stod klart att BK Häcken skulle sluta tvåa. Kampen om tredjeplatsen, och således också den sista Europaspelsplatsen, varade dock hela vägen till slutet och Kristianstad DFF kunde i sista matchen säkra Europaspel nästa år.

De tre lagen tilldelas nu en Europabonus på 250 000 kronor var av huvudsponsorn Svenska Spel. Pengarna ska användas till förberedelserna inför nästa års kval till Uefa Womens Champions League.

– Det känns bra att en serieseger kan ge oss bättre förutsättningar inför kommande Europaspel, både ekonomiskt och sportsligt, säger FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran som får medhåll av Marcus Jodin, klubbchef i BK Häcken.

Han berättar att pengarna bland annat kommer användas till att optimera eventuella resor kring kvalmatcherna.

– Förhoppningsvis kommer vi också kunna erbjuda spelarna ett kortare sommarläger.

Också Kristianstad DFF ser framför sig hur pengarna kan bidra till viktiga träningsmatcher inför kvalet i höst.

– Bonusen från Svenska Spel ger oss större möjligheter inför Europaspelet och möjlighet att förbereda oss med träningsmatcher och annat innan höstsäsongen drar igång, säger klubbchefen Albert Sigurdsson.

För Kristianstad är målsättningen att göra ett bättre kval än i år, då de åkte ut i finalen av den första kvalomgången. FC Rosengård och BK Häcken spänner dock bågen lite hårdare– de ska ta sig till gruppspel. FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran säger att laget siktar på att revanschera sig efter årets miss i kvalet.

– Det viktigaste för oss är att ta oss till gruppspelet, det lägger vi stor vikt vid. Vi är besvikna över att inte vara där i år och då känner man extra starkt hur mycket det betyder.

– På Svenska Spel brinner vi för svensk damfotboll och är sedan många år huvudsponsor till lagen i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Vi vet att konkurrensen från de europeiska klubbarna blir hårdare och hårdare för varje år, därför känns det bra att kunna ge våra tre Europakvalande lag en bonus som ska få dem så väl förberedda inför nästa års kvalspel som möjligt. BK Häcken tog sig i år till det historiska gruppspelet och självklart hoppas vi att vi har svenska lag i gruppspelet också nästa år, säger Sara Pettersson, ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam.