Sofia Mattsson är en av de som i dag blev OS-uttagna.

Svenska OS-truppen utökas – Sofia Mattsson en av cirka 80 trupputtagna

Den svenska OS-truppen utökades i dag med två lag och åtta individuella idrottare. En av de som nu fått klartecken är brottaren och Team Svenska Spel-medlemmen Sofia Mattsson.
– På ett OS kan allt hända och det är mycket nerver att hålla i styr. Jag tror att min erfarenhet kan ge mig ett extra försprång. Får jag med mig en medalj så är jag så klart jättenöjd, säger Sofia.

På en pressträff på onsdagen presenterade Sveriges Olympiska Kommitté totalt tio nya uttagningar till den svenska OS-truppen, som nu består av 85 aktiva fördelade på sju lag och 28 individuella idrottare. Bland dagens uttagna finns båda de svenska handbollslandslagen, som nyligen tog sig igenom OS-kvalen obesegrade, brottaren Sofia Mattsson samt sju friidrottare: Andreas Kramer (800 meter), Kalle Berglund (1 500 meter), Khaddi Sagnia (längdhopp), Thobias Montler (längdhopp), Fanny Roos (kula), Wictor Pettersson (kula) och Simon Pettersson (diskus).

– Det handlar om två kriterier, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. Topp åtta som är grundkriteriet och framtidskriteriet som handlar om idrottare med en bra nivå redan nu som dock inte ännu nått upp till grundkriteriet, men som har en utvecklingskurva som är positiv för en topp åtta-placering inför OS 2024 och 2028.

Flera av dagens uttagningar är gjorda utifrån just framtidskriteriet.

– Vi har bestämt oss för att använda framtidskriteriet lite mer under det här året. Det visade sig i Rio vara framgångsrikt och vi har nu också haft ett speciellt år med väldigt svåra förutsättningar för att kvalificera sig. Jag tror och hoppas därför på många framtidsuttagna i år, säger Peter Reinebo.

Sofia klar för sitt fjärde OS
Brottaren Sofia Mattsson är nu, efter ett rafflande kval, klar för sitt fjärde OS. Senast det begav sig, i Rio 2016, blev det brons i 53-kilosklassen i fristil. Att hon varit med förr tror Sofia har stor betydelse ett speciellt år som detta.

– Hittills har kvalen varit i bakhuvudet hela tiden och först nu kan jag släppa dem och fokusera på det jag egentligen vill. Med några OS i bakgrunden vet jag vad som väntar när jag kommer dit, och det är extra skönt i de här tiderna när allt är lite osäkert, säger Sofia som inför det tuffa kvalet, som avgjordes i Ungern i fredags, hade lovat sig en sak – att verkligen brotts till och med sista sekunden, vilket hon också gjorde.

– Jag lyckades ta poäng när det bara var några sekunder kvar, och då öppnade ryskan upp sig lite och jag lyckades ta henne på fall också, berättar Sofia som avgjorde matchen med 0,7 sekunder kvar.

Nästa gång SOK fyller på truppen med nya aktiva är den 14 april då det är 100 dagar kvar till invigningen.

Fakta/Sveriges trupp till OS i Tokyo
Brottning: Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.
Judo: Tommy Macias, 73 kg, Anna Bernholm, 70 kg.
Friidrott: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp, Kim Amb, spjut, Fanny Roos, kula, Wictor Petersson, kula, Simon Pettersson, diskus, Thobias Montler, längd, Khaddi Sagnia, längd, Andreas Kramer, 800 m, Kalle Berglund, 1 500 m.
Gång: Perseus Karlström, 20 km.
Handboll: Lag damer, lag herrar.
Kanot: Linnea Stensils, K1.
Simning: Sarah Sjöström, flera distanser, Erik Persson, 200 m bröst, Louise Hansson, 100 m fjäril.
Skyttesport: Stefan Nilsson, skeet.
Segling: Max Salminen, finnjolle. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Josefin Olsson, laser radial, Jesper Stålheim, laser.
Bordtennis: Mattias Falck, herrsingel, Lag herrar.
Ridsport: Lag dressyr, Lag fälttävlan, Lag hoppning.
Fotboll: Lag damer.