Svenska framgångar i Sundsvall – talanger delar Hejapris med sina klubbar

Fyra Hejapriser delades ut under helgens Svenska Spel Alpine Elite Tour i Sundsvall. Pengarna, 10 000 kronor per pris, delas lika mellan de vinnande åkarna och deras klubbar.
– Ja vilken grej! Det är ju klubben som har lagt grunden, säger Lukas Karlberg, Mälaröarnas Alpina SK.

Svenska Spels och Svenska Skidförbundets gemensamma satsning på den nationella alpina touren, Svenska Spel Alpine Elite Tour, hade i helgen sin andra etapp. Under två dagar genomfördes totalt fyra slalomtävlingar i Sundsvall, två för herrar och två för damer.

En nyhet för säsongen är att Svenska Spel delar ut Hejapris till bästa svenska herr- respektive damåkare. Hejapriset består av 10 000 kronor, där hälften är ett tränings- och tävlingsbidrag till åkaren och hälften skänks till åkarens klubb för att utveckla dess barn- och ungdomsverksamhet.

Efter helgens tävlingar delades fyra Hejapris ut till lika många åkare.

Ny pallplats för jättetalangen
Cornelia Öhlund, Åre Slalomklubb, tog dubbla storslalomsegrar i premiären av Svenska Spel Alpine Elite Tour i Klövsjö i december. Nu blev det en andraplats i lördagens slalomtävling för den 16-åriga talangen och ännu ett Hejapris.

– Det kändes bra, jag tyckte att jag fick fram bra åkning, säger Cornelia Öhlund som också är väldigt nöjd med satsningen på Svenska Spel Alpine Elite Tour.

– Den är väldigt bra och det är roligt att det livesänds. Det är bra engagemang från klubbarna och alla gör sitt bästa. Alla de bästa tjejerna är här så det är jätteroligt att få köra mot de andra duktiga tjejerna.

Under söndagens tävling blev fjolårssäsongens totalsegrare Susanne Jakobsen, Storklintens AK Skalp, bästa svenska när hon kom på en andraplats bakom Bianca Bakke Westhoff, Norge. Jakobsen skänker hälften av sitt Hejapris till hemmaklubben, som hon menar har en självklar del i hennes framgångar.

– Det är ett väldigt stort engagemang från alla och sen är det alltid jättebra förhållanden i Klinten, säger Susanne Jakobsen.

Lukas och Gustaf hyllar sina klubbar
Lukas Karlberg, Mälaröarnas Alpina SK, och Gustaf Lindquist, Sundsvalls Slalomklubb, lyckades bäst av de svenska herråkarna och tilldelades varsitt Hejapris. För Lukas Karlberg betyder det mycket att få dela priset med klubben.

– Ja vilken grej! Det är ju klubben som har lagt grunden. Det är där jag tränat hela min barndom och fortsatt att bli inspirerad att åka skidor. Så de har betytt supermycket, säger 22-åringen.

Också hemmaåkaren Gustaf Lindquist visar stor glädje för klubbens engagemang och betydelse för hans karriär.

– Det är en sjukt bra klubb och ett sjukt bra arrangemang i dag, som alltid. Och att ha fått träna här från barndomen, det är guld värt.

Hejapriset är ett sätt för Svenska Spel, Sveriges största idrottssponsor, att visa uppskattning för de föreningar som utvecklar såväl dagens som morgondagens elitåkare.

– Den verksamhet som bedrivs runt om i landets skidklubbar är enormt viktig, dels för elitåkarna och dels för alla barn och ungdomar som får en fantastisk grundutbildning. Jag är själv gammal utförsåkare och vet hur mycket jag har min gamla klubb att tacka för. Det är därför väldigt glädjande att vi genom Hejapriset kan bidra med viktiga medel för att utveckla verksamheten så att fler barn och unga får chans att utvecklas som skidåkare, säger Linn Rydstedt, ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Svenska Skidförbundet.