Succé för Sverige och Team Svenska Spel vid junior- och U23-VM

Ett för svensk del mycket framgångsrikt junior- och U23-VM i skidor är över och Sverige kan glädjas åt hela nio medaljer, en andraplats i medaljligan och det bästa junior- och U23-mästerskapet någonsin sett till antal medaljer.
– Jag är så stolt över att jag lyckades ta medalj i alla tre distanser som jag ställde upp i, säger Emma Ribom.

Samtliga medaljörer är kvinnor och fem av dem är en del av Svenska Spels och Skidförbundets gemensamma satsning på utvecklingslandslaget, Team Svenska Spel.

– Det blev jäkligt bra! Vi visste att vi hade bra U23-tjejer, det visste vi. Vissa åkte dit med förväntningar att leverera medan andra inte gjorde det, och det blev ju några rejäla skrällar, säger Johan Granath, tränare för teamet, som lyfter fram Louise Lindströms JVM-guld i sprint som den kanske största skrällen.

– Louise guld blev lite av islossning för resten av laget. Vi visade att vi hade bra grejer under skidorna och att vi kunde ta för oss, säger han.

Louise Lindström var själv också överraskad att det gick så bra.

– Jag bestämde mig bara för att köra allt jag hade i finalen och när jag kom in på upploppet och kände att de andra inte hängde med så kände jag att ”det kan gå”. Jag hade bara fokus framåt, och det räckte. Det är helt sjukt, jag finner inga ord.

Tre starter – tre medaljer
Mästerskapets stora drottning blev Emma Ribom, Piteå Elit. Emma ställde upp i tre distanser i U23-VM – sprint, 10 kilometer klassisk stil och 15 kilometer fristil – och fick kliva upp på prispallen lika många gånger, något som förvånade henne.

– U23-VM har varit prioriterat i vinter och något som jag verkligen sett fram emot. Jag har varit i fin form länge men hade inte förväntat mig att det skulle gå så bra. Men jag har haft prestationen i fokus varje lopp och jag är så stolt över att jag lyckades ta medalj i alla tre distanser som jag ställde upp i, berättar Emma som fick med sig ett guld och två brons hem.

Ett av bronsen kom i 15 kilometer fristil, en distans där de svenska åkarna dominerade stort. Vid prisutdelningen var det vita svenska dräkter på alla tre platser: Sollefteås Ebba Andersson överst, IFK Umeås Moa Lundgren på silverplatsen och Emma Ribom på bronsplatsen.

– På sista varvet tänkte jag: jag åker då inte hem härifrån utan medalj. Så jävla underbart! Folk har pratat om att vi skulle kunna ta en trippel så det var kul att vi lyckades göra det, säger Moa Lundgren.

För Ebba Andersson var det här mästerskapets andra guldmedalj.

– Det känns jättebra att vinna här idag igen för det var det jag siktade på. Sen var det jätteskönt att se två vita dräkter komma här efter mig i mål, det gjorde mig verkligen glad, sade hon efter den svenska trippeln.

”Många överraskade”
Det blev alltså inga manliga medaljer, men Johan Granath vill ändå lyfta fram de manliga åkarna som han tyckte gjorde et mycket bra mästerskap.

– Vi hade fem olika herrar som var topp 10, och de glöms tyvärr lätt bort. Många av dem överraskade och presterade sin bästa åkning för säsongen, säger Johan och fortsätter:

– Leo Johansson, som kom femma i 15 kilometer klassisk stil i U23-VM, gjorde ett praktlopp och det var det överlägset bästa han gjort på säsongen. Han var bara 12 eller 13 sekunder från medalj

Sveriges medaljer:

Sprint (JVM)
Louise Lindström, guld

Sprint (U23-VM)
Emma Ribom, guld,
Johanna Hagström, silver

10 km Klassiskt (U23-VM)
Ebba Andersson, guld.
Emma Ribom, brons

15 km fristil masstart (U23-VM)
Ebba Andersson, guld
Moa Lundgren, silver
Emma Ribom, brons

Stafett Junior-VM
Tilde Bångman, Märta Rosenberg, Tove Ericsson, Louise Lindström, brons