Succé för idrottens språksatsning

Visby 5 juni 2017

I november 2016 släpptes läroboken Sportsvenska för invandrare med syftet att göra det enklare och roligare för nyanlända och asylsökande att lära sig svenska med hjälp av idrottens språk. Hittills har över 5 000 idrottsförbund, föreningar, skolor, bibliotek och privatpersoner runtom i landet beställt sammanlagt 20 000 böcker – och nu lanseras ett digitalt sportsvenskatest.

– Mångfald och inkludering är hörnstenar i den svenska idrottsrörelsen. Sportsvenska för invandrare har varit ett utmärkt verktyg för oss i vårt arbete att få fler att känna sig välkomna till den svenska idrottsfamiljen, säger Henrik Haraldsson, utvecklingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Sportsvenska för invandrare drivs av Svenska Spel tillsammans med fem av landets största idrottsförbund. Materialet har tagits fram i samarbete med SFI-lärare på utbildningsföretaget Lernia och används inom Lernias och ABF Stockholms SFI-verksamheter runtom i landet. Intresset för projektet har varit enormt och nyligen trycktes den tredje upplagan av boken – totalt har över 20 000 böcker skickats ut.

– Genom Sportsvenska för invandrare vill vi synliggöra vårt samhällsengagemang och initiativet har överträffat alla våra förväntningar. Detta visar att vi alla kan göra något för att inkludera fler människor i samhället, säger Lennart Käll, vd Svenska Spel.

I dag lanseras även ett digitalt språktest som tagits fram tillsammans med Wordalist,
ett inlärningsverktyg som utvecklats i samarbete med Stockholms universitet. Testet finns på sportsvenska.se där det också går att beställa böcker kostnadsfritt.

Om Sportsvenska för invandrare
Projektet är ett initiativ från Svenska Spel och drivs i samarbete med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Innebandyförbundet och Svenska Bandyförbundet, och tillsammans med Lernia och ABF Stockholm. Syftet med satsningen är att underlätta för nyanlända och asylsökande att lära sig svenska.

För mer information, vänligen kontakta Johan Söderkvist, Svenska Spel, 070-24 53 116