Streetfotboll möjliggörs med medel ur Rörelsefonden
Under 2022 kommer tolv ambassadörsföreningar – från Lycksele i norr till Malmö i söder – att anordna aktiviteter i streetfotboll. Finansierat genom Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefonden vill SvFF möjliggöra streetfotbollen som en ny tränings- och tävlingsform i föreningsmiljö.
Svenska Fotbollförbundet har under de senaste två åren arbetat med att ta fram nya förenklade tävlingsformer som möjliggör en fotbollsrörelse där alla får plats, oavsett ambition eller förutsättningar. Ett av projekten är streetfotboll, en flexibel spelform med stor potential som bara kräver tre spelare. Under 2022 har Svenska Fotbollförbundet beviljats ekonomiskt stöd från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefonden för att fortsätta att utveckla tränings- och tävlingsformen.
– Tack vare medlen ur Rörelsefonden kan vi starta upp en ny, mer spontan variant av fotboll som kan spelas oavsett plats. De tolv föreningar som har valts ut kommer att anordna dagsturneringar och prova på-tillfällen runt områden där barn, ungdomar, vuxna och äldre befinner sig, till exempel stränder eller mitt i city, säger Marie-Louise Dahlberg, tävlingsutvecklare på Svenska Fotbollförbundet.
En av de tolv ambassadörföreningarna är Alnö IF där planeringen för sommarens aktiviteter har startat.
– Vi är i uppstarten av vår planering. Det som är bestämt är att vi kommer erbjuda både löpande träningstillfällen vid vår anläggning Äppellunda och turneringar på utvalda platser under sommaren. Det vi redan ser som positiva effekter av satsningen är möjligheten att kunna erbjuda unga ledare delaktighet samt ett bra lokalt samarbete med berörda aktörer, säger Petra Söderberg, ordförande ungdomssektionen, Alnö IF.
Varje år avsätter Svenska Spel drygt 3 miljoner kronor till Rörelsefonden ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för projekt som sänker tröskeln till rörelse och lockar fler till den organiserade idrotten.
– Streetfotboll gör det enklare för fler att komma i kontakt med sporten. Genom att kunna erbjuda sporten på fler platser än den typiska fotbollsplanen sänks tröskeln till såväl fotboll som rörelse, säger Linn Rydstedt, projektledare för Rörelsefonden på Svenska Spel.