”Stora risker med förbud” – hög samsyn kring reklam på Svenska Spels webbseminarium

– Det är viktigt att myndigheterna och politiken tar i hårdare mot bolagen utanför licenssystemet, sa Patrik Hofbauer, vd och koncernchef Svenska Spel och fick medhåll från kulturutskottets Anna Wallentheim (s).

Det rådde stor samsyn då politik, idrott, media och spelbransch möttes på Svenska Spels webbseminarium om spelreklamen: Det är den mest aggressiva spelreklamen för de mest riskfyllda spelen man behöver se över. Och nu måste krafttag också tas mot spelbolag utanför det svenska licenssystemet.

Både Svenska Spel, C More och Svenska Ishockeyförbundet pekade på riskerna med generella förbud mot spelreklam.

– Vi har två sätt att finansiera våra sportsändningar – intäkter från betalande användare och annonser, sa Mattias Berg, operativ chef TV4 och C More. Det är så vi kan ge idrotten bra betalt för rättigheterna.

– Om inte spelbolagen får synas med sitt varumärke, så kan vi inte räkna hem affärsrelationen med idrotten och då kan vi inte fortsätta, förklarade Patrik Hofbauer, vd och koncernchef för Svenska Spel.

– Pengarna från sponsring och rättigheter ger oss möjlighet att bygga vår verksamhet på alla nivåer, från bredd till elit, sa Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet. Men det är viktigt för oss att vi arbetar med seriösa aktörer.

Från politiskt håll betonade Anna Wallentheim, (s)-riksdagsledamot i kulturutskottet, att man framför allt tittar på omfattningen av spelreklamen och den mer aggressiva reklamen, inte att man är emot spelreklam generellt.

– Vi har en spelmarknadsutredning som ska se över de här delarna. Men att ett spelbolag syns med sitt varumärke på ett matchställ eller en arena behöver inte ses som aggressiv reklam.

Mattias Berg trodde på självreglering och samarbete snarare än förbud.

– Inför 2019 satte vi regler för volymbegränsning och budskap när det gällde spelbolagen. Av antalet reklamspottar 2019 var 5 procent spelreklam och vi ser en helt annan tonalitet i reklamen.

Patrik Hofbauer pekade ut en annan risk med förbud:

– Om spelbolag inte får marknadsföra sina produkter – varför ska de då stanna kvar på den svenska licensmarknaden och betala skatt här? Det finns stor risk att om det blir för hårda åtgärder mot spelbolag på licensmarknaden och inte tillräckligt hårda mot de olicensierade, så kommer bolag att lämna licenssystemet.

– Det viktigaste är att skilja på spel och spel. Det är skillnad mellan lotter och nätcasino. Vi behöver hitta en modell där marknadsföringen anpassas efter spelets risk.

Anna Wallentheim höll delvis med:

– Det är många av oss inom politiken som tycker att riskklassificering skulle vara väldigt bra, även om det finns en splittring i vad vi tycker om marknadsföringen.

Just oron för en minskad kanaliseringsgrad – det vill säga att fler svenskar börjar spela hos olicensierade spelbolag bortom den svenska regleringen – var tydlig under seminariet.

– Det är en uppenbar risk, konstaterade Patrik Hofbauer. Jag tror att det ökade trycket hos stödföreningarna för spelberoende just kan komma från olicensierade bolag. Då hjälper det inte med att de stängt av sig via Spelpaus, så många sårbara människor kan hamna där. Det är dags att Spelinspektionen agerar kraftfullt mot den olicensierade marknaden.

Anna Wallentheim höll med och insköt att ansvarig minister Ardalan Shekarabi i sina senaste uttalanden just lyft fram hårdare tag mot de olicensierade bolagen som ett av de viktigaste områdena.

Som slutord fick deltagarna komma med sina önskningar för framtiden.

– Fortsätt hålla ansvarstagandet i fokus, sa Anders Larsson.

– Fortsätt med självreglering, det är ett robust sätt, sa Mattias Berg.

– Det är hög tid att vi som bransch kommer tillsammans och tittar på självreglering, sa Patrik Hofbauer. Det viktigaste är konsumentskyddet och att vi själva kan ta fram förslag som är bra för både kunderna och sektorn. Annars får vi bara hårdare restriktioner på oss. Och det är viktigt att myndigheterna och politiken tar i hårdare mot bolagen utanför licenssystemet.

Här kan du se webinariet om spelreklam i sin helhet.