Stipendieresa till fotbollens Moçambique

– Eduardo Lúcia Langa är en av alla tjejer jag träffat under min reportageresa i Moçambique. För henne är det en självklarhet att fotboll är till för alla, men för många är det inte det. Och det säger mer om jämställdheten i världen än att tjejer inte får sparka boll, säger sportjournaliststipendiaten Elin Kardell. Foto: Futebol da forca

Sportjournalisten Elin Kardell var en av stipendiaterna när Lars-Gunnar Björklunds stipendium för 2018 delades ut tidigare i år. Nu har hon precis kommit hem från stipendieresan till Moçambiques huvudstad Maputo där hon följt fotbollsspelande flickor för att studera om fotboll kan förändra könsrelaterade strukturer.

– Jag vill ge de unga flickorna som aldrig får höras en röst. Jag tänker att det här kan visa en annan bild av idrott. En bild där inte pengar eller berömmelse står i fokus utan där varje individs rättigheter gör det. Förhoppningsvis kan det även inspirera andra till att göra vad de kan för att förändra och förbättra, säger Elin Kardell.

Längre fram i höst presenteras hela stipendierapporten och inom kort öppnar Svenska Spel tillsammans med Svenska Sportjournalistförbundet ansökningsperioden för 2019 års stipendier.

Mer om Lars-Gunnar Björklunds sportjournaliststipendium.

Här är alla 2018 års stipendiater.