Stipendierapport: Granskande journalistik i Chicago

Stipendiaten Andréas Sundberg

CAR Conference i Chicago, som anordnas av Investigative Reporters & Editors (IRE), hölls under fyra dagar i mars på Marriott Downtown Magnificent Mile. Sammanlagt deltog 1200 personer, vilket är rekord för den årliga konferensen. Deltog gjorde bland andra Andréas Sundberg från TV4 som hade fått Lars-Gunnar Björklunds sportjournaliststipendium för att resa till Chicago och lära sig mer om granskande journalistik.

Kan du berätta lite om konferensen?

-På Car Conference fick journalister världen över möjlighet att lära sig allt från hur man granskar bolag till hur man bygger en egen satellit. För mig var det bland annat viktigt att komma hem med verktyg om tillvägagångssätt för att granska bolag och personer i andra länder.

Vilka andra deltog?

-Reportrar från Ghana som granskar oljeindustrin, journalisterna från New York Times som ständigt granskar Donald Trump, datagenier och en massa andra journalister. Alla med samma mål: att utvecklas och skaffa sig värdefulla verktyg.

Vilka kurser tog du?

-Det fanns varje dag en mängd olika kurser och utbildningar att välja på. Kurserna hölls av experter från bland annat New York Times, CNN, Washington Post, Guardian, The Wall Street Journal och NBC News. Jag gick bland annat en kurs om hur man vid en granskning kan få tag på information från andra länder och en annan kurs som hette Finding your target in the money laundering capital of the world. Jag gick även på ett mini-boot camp som hette Digging in to data for stories där kunskap om dataanalys lärdes ut. Det varade i tre dagar och höll på i sammanlagt sju timmar och gav bland annat bra kunskap i Excel. Var även på en kurs om hur medier i USA arbetar med avslöjanden, livechattar när det händer stora saker och en ledarskapskurs där det hölls intressanta diskussioner om hur man leder en grupp, hur man borde arbeta med dagliga möten med mera.

Är det något speciellt som du tar med dig från konferensen?

-Något jag reagerade på, som inte är så vanligt i Sverige, är att många reportrar samarbetade och hjälptes åt med reportrar från andra tidningar och teve-stationer. Flera stycken berättade om hur de hjälpts åt för att få loss nyheter och sedan publicerat tillsammans. Det var intressant att lyssna på och helt klart värt att fundera kring. Eftersom granskande journalistik är något jag vill göra mer av och bli ännu bättre på så var konferensen värdefull. Jag fick bra kontakter med andra journalister runt om i världen, och jag skaffade mig viktiga verktyg och fick inspiration. Jag kom hem med vetskapen om hur jag gör för att granska bolag och vilka vägar jag ska gå. Det är något jag redan har fått användning av. Jag kan nu se vad som händer med olika bolags ekonomi. Jag lärde mig också vilka sajter och program för rättsdata man kan använda i olika länder.