Stina och Oliwer SM-vinnare i halfpipe

Första dagen på SM i Kläppen bjöd på en utmanande halfpipe, spännande tävlingar och peppade skidåkare. På seniorsidan tog Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK, och Stina Sjögren, Sälens IF, hem SM-gulden.

Första dagen på SM i Kläppen blev en succé men sol, vindstilla och rafflande dueller. I herrklassen på seniorsidan var det en tuff kamp om guldet i det stjärnspäckade startfältet. När dagen var slut stod det klart att Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK, tog hem titeln som Sveriges bästa halfpipeåkare.

– Vi har ju typ ingen halfpipe så vi har inte tränat på det någonting, men det var skitkul att köra. Det är alltid kul att tävla i Sverige, det är ju typ tre år sedan vi gjorde det, säger Oliwer Magnusson.

Det var en tight kamp mellan landslagskompisen Jesper Tjäder, men tack vare svåra trick och hög luftfärd kunde Oliwer Magnusson plocka hem guldet.

– Jag har inte sett Jeppes första åk som var hans bästa. Men jag gjorde tricks på alla hits och jag flög högt, säger han.

I och med SM-guldet tilldelades Oliwer Magnusson också Svenska Spels Hejapris där hälften av pengarna går till åkarna själva och andra hälften till deras moderklubb. Det innebär att Östersund-Frösö SLK tilldelas 5000 kronor som Oliwer Magnusson hoppas att klubben kan använda för att satsa mer på just halfpipe.

–  Det är skitbra att klubben får hälften av pengarna, då kanske de kan bygga en halfpipe i Östersund, säger han.

Jesper Tjäder, Östersund-Frösö SLK, fick se sig slagen men tog hem silvermedaljen under första dagen på SM. Tredjeplatsen plockade Emil Granbom, Falu Snowpark, hem.

Även på damsidan var det en tuff kamp om att guldet där samtliga pushade sin åkning i den hårda och isiga halfpipen. Stina Sjögren, Sälens IF, ställde ner sitt planerade åk och kan numera titulera sig svensk mästare i halfpipe. Dessutom fick hon för första gången denna säsong ta emot Hejapriset från Svenska Spel, prispengar som hon vill använda till Progsessions tjejcamp nästa vecka.

– Jag satte mitt åk så jag är nöjd. Jag har kört halfpipe-SM i flera år och nu i år var vi en hel pall, det känns jättekul. Närmast ska jag på Progsessions läger i Funäs, så då hoppas jag att pengarna kan gå till att betala lägret, säger hon.

Eftersom nästan ingen av åkarna har kunnat träna halfpipe innan tävlingen fanns lite extra nerver på start. Men nerverna gjorde också att åkarna peppade varandra och spred glädje och gemenskap.

– Jag tror verkligen att alla känner att de får köra halfpipe väldigt sällan, men det är typ det som är roligast. Det känns som att alla kör för skojs skull och alla blir på samma nivå, säger Stina Sjögren.

I den tuffa kampen om SM-medaljerna tog Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF, hem andraplatsen och Johanna Sellman, UHSK, slutade trea.