Stavhoppsstjärnan Angelica Bengtsson är ny vinnarkommunikatör på Svenska Spel Tur.

Stavhoppsstjärnans nya sommarjobb: ska ge miljonvinstbesked till Svenska Spels vinnare

Den som i sommar har turen att bli miljonär på något av Svenska Spels turspel, till exempel Lotto och Eurojackpot, kan få ett samtal av stavhoppsstjärnan Angelica Bengtsson. Den svenska rekordhållerskan har fått sommarjobb som vinnarkommunikatör på Svenska Spel Tur, ett jobb som hon verkligen ser fram emot.
– Det ska bli väldigt roligt att höra vinnarnas reaktioner och historierna bakom vinsterna, säger hon glatt. 

För några veckor sedan gick stavhopperskan Angelica Bengtsson ut i media och berättade att hon sökte sommarjobb som trafikvakt. Anledningen var att hennes sommar plötsligt såg helt annorlunda ut än vad hon hade tänkt. Hon, som i många år gått och längtat efter OS i Tokyo, fick se sina planer förstörda, eller i alla fall ändrade, när Internationella Olympiska Kommittén valde att skjuta på OS till 2021 med anledning av Coronavirusets utspridning över världen. Också Friidrotts-EM i Paris flyttades och många av de stora tävlingar som hon planerade för ställdes in. Så istället för att förbereda sig inför sitt livs viktigaste säsong fick Angelica en helt oplanerad sommar och behövde få något att göra. 

– Det är klart att det är mycket pengar som dras in via tävlingar. Men det är att ha någonstans att gå om dagarna, ha ett schema att gå efter, som jag saknade, berättar Angelica. 

Angelica är en del av Svenska Spels och Sveriges Olympiska Kommittés gemensamma satsning på tio aktiva och ett lag och deras resa mot OS, Team Svenska Spel. När bolaget fick höra talas om Angelicas önskan om sommarjobb nappade man direkt. 

 Vi ville så klart se om det fanns något hos oss som hon kunde hjälpa till med, och efter lite funderande kom vi fram till att hon är som klippt och skuren för jobbet som vinnarkommunikatör, säger Joakim Mörnefält, kommunikationsdirektör på Svenska Spel. 

Jämför vinnarsamtal med sportevenemang
När Angelica fick erbjudandet kunde hon inte tacka nej. 

– Det ska bli jättekul att höra folks historier. Jag vet ju själv vad det innebär att vinna och därför ska det bli extra roligt att vara med när andra vinner, säger hon glatt och berättar att hon nästan kan jämföra samtalen med en idrottstävling. 

– Det blir ju lite som när någon vinner vid ett sportevenemang. Man älskar ju att se Jelena Isinbajeva sätta världsrekord och den lyckan som då uppstår, och jag tror att det kommer bli något liknande nu. Allt det fantastiska med sporten i ett samtal. 

Du är inte rädd för att känna någon typ av avundsjuka? 

– Nej, jag har upplevt så mycket glädje själv, skrattar Angelica. 

Hon har sett några av de filmer som beskriver ”världens bästa jobb” och har förstått att det kan bli väldigt spännande samtal som ibland inte heller blir riktigt så som man har tänkt sig. Och är det något som oroar henne är det just att inte bli trodd. 

– Jag tror att det är många som inte kommer tro mig. Mest på grund av att beskedet som sådant är osannolikt, men också lite för att det är jag som ringer. Men jag hoppas att folk kommer förstå att det är på riktigt nu när vi går ut med att det är jag som kommer att ringa 

Och faktum är att det här blir hennes första riktiga jobb. 

– Jag var rösträknare i kyrkovalet för några år sedan i två veckor. Det är det enda, skrattar Angelica. 

Hyllar träningsgruppen
För Angelica Bengtsson var det en stor omställning när beskedet kom att det inte skulle bli något OS i år. Beskedet bidrog till att det var svårt för henne att hitta motivationen, men hon hyllar sin träningsgrupp som hjälpte henne igenom en tuff situation. 

– Jag har en väldigt bra grupp som alltid är glada på träningen. Vi stöttar varandra och de har andra mål än vad jag har, men finner motivation ändå. De har verkligen givit mig styrka i den här omställningen. 

Allt var ju upplagt för en fantastisk sommar. 

– Ja, så var det verkligen. Så det blir annorlunda och vi får se när säsongen kommer igång. Vi kommer ändå träna för att kunna hoppa lite högre höjder i sommar bara för att det är kul. Det är ju det som är det roliga med stavhopp, att vara väldigt högt uppe i luften. 

I och med att det inte ser ut att bli så många tävlingar i sommar väljer Angelica och hennes tränare, den tidigare svenska rekordhållaren i stavhopp Peter Widén, att testa lite nya saker i träningen. Till exempel har de ett lite oväntat samarbete på gång. 

– Vi ska prata en del med Daniel Ståhls tränare Vésteinn HafsteinssonVi har den stora lyckan att ha honom på plats i Växjö. Han är en fantastisk tränare så det ska bli spännande med det här lilla samarbetet. 

Men vi kommer inte få se dig som diskuskastare framöver? 

– Nej, absolut inte, haha. Nej, nej, fnittrar Angelica. 

En omstart
För Angelica blir det här året som en ofrivillig, men ändå välbehövlig, omstart. Hon berättar om hur tanken på OS nästan fick henne att gå in i väggen i början av året, men att hon nu får möjlighet att på ett lite mer lekfullt sätt hitta tillbaka till glädjen i det hon älskar mest, nämligen stavhoppandet. 

– Planen är att komma tillbaka till OS nästa år med glädje och börja med den förberedelsen i höst. Men jag ska ändå träna mycket i sommar, dock på ett annat sätt just för att ladda om.  

På så sätt var det här kanske positivt för dig? 

– Ja, på något sätt så. Det byggs upp förväntningar när man kommer från väldigt bra säsonger. Jag tänker inte så mycket på vad andra förväntar sig av mig, men mina egna förväntningar blir ju väldigt stora då. Man kan ju bara lyckas om man vågar misslyckas. 

Kollar Youtubeklipp – på växter
Angelica Bengtsson är väldigt hängiven sitt idrottande och sin satsning. En del, däribland hon själv, skulle nästan kalla henne lite nördig. Hon brukar bland annat inför tävlingar somna till Youtubeklipp på andra stavhoppare.  

Nu har hon dock nördat ned sig i något helt annat och fått nya Youtubefilmer att nöta sönder. Det handlar om tropiska inomhusväxter. 

– Det bara dök upp på Youtube förra året med lite ovanliga växter, så då började jag samla på dem och föröka dem. Planterade dem ihop och planterade dem isär. De är som mina små bebisar och jag har verkligen nördat ned mig i det här. Tittar på Youtubefilmer på kvällarna och läser om dem hela tiden på Wikipedia, vilka som är släkt med varandra och så, haha. 

Men trots sitt nyfunna intresse för inomhusväxter så längtar Angelica tillbaka till någon typ av vardag. I helgen såg hon en livesänd tävling där vår svenska världsrekordhållare Armand ”Mondo” Duplantis, utmanade sina kompisar Sam Kendricks och Renaud Lavillenie i vem som kunde hoppa över fem meter i stav flest gånger på 30 minuter. Tävlade gjorde de i sina egna trädgårdar och konceptet fick Angelica att längta tillbaka till livesänd idrott. 

– Det blev en hit och jag ser fram emot fler sådana saker, att följa livesända tävlingar på det sättet. 

Är det något du själv skulle vilja ställa upp i? 

Angelica funderar lite innan hon svarar. 

– Ja, framöver. Men det de gjorde är jättesvårt. Att i så många hopp kunna koncentrera sig på att ta i exakt lika mycket varje gång för att komma över en ribba är supersvårt. Och det är helt galet att Mondo gjorde så många som 36 hopp på en halvtimme, normalt är 20 hopp på två timmar. Min kropp hade nog inte klarat av mer än 20 hopp, så det de gjorde hade jag inte klarat av, säger Angelica Bengtsson.