Snowboardproffset Ylfa Rúnarsdóttir från Falun tilldelades Hejapriset av Svenska Spel – skänker priset till snowboardklubb för tjejer i Åre

Snowboardproffset Ylfa Rúnarsdóttir från Falun tilldelades förra helgen Hejapriset av Svenska Spel, huvudsponsor till Svenska Skidförbundet. Nu väljer 26-åringen att skänka 5 000 kronor till den Årebaserade snowboardklubben Massa brudar.
– Massa brudar är en fantastisk förening av tjejer för tjejer, säger Ylfa Rúnarsdóttir.

Förra helgen arrangerade Progression, ett projekt som jobbar för att ge stöd och utvecklingsmöjligheter till kvinnliga skid- och snowboardåkare i Sverige, ett läger för snowboardåkande tjejer i nyinvigda Kläppen Arena. Med under lägret var snowboardproffset Ylfa Rúnarsdóttir som tilldelades Hejapriset av Svenska Spel på 10 000 kronor.

Hon tilldelades priset då hon sedan länge varit en fantastisk förebild för kvinnliga åkare.

– Hon har en stor talang, otrolig åkstil och har haft fantastiska framgångar under sin internationella karriär, säger Marina Minetti, projektledare för Progression på Svensk Snowboard.

Hon lyfter också fram att Ylfa Rúnarsdóttir varit en mycket uppskattad mentor för unga snowboardåkande tjejer, ända sedan det första Progressionlägret för fem år sedan.

5 000 kronor till Massa Brudar
Hälften av prispengarna, 5 000 kronor, skänker Ylfa Rúnarsdóttir till Snowboardföreningen Massa brudar i Åre, en breddåkningsförening som skapar möjligheter för kvinnliga åkare att träna tillsammans, känna gemenskap och pusha varandra i en positiv miljö.

– Massa brudar är en fantastisk förening av tjejer för tjejer. De lär oss andra att vi själva skapar den miljö vi vill ha. Genom att ta initiativ, bjuda med andra och dela glädjen växer vi som sport, säger Rúnarsdóttir.

Genom resterande 5 000 kronor vill Progression och Svenska Spel stötta Ylfa Rúnarsdóttirs nästa Snowboard videopart som hon kommer filma runt om i världen under vintern.

– Vi är glada att genom Hejapriset dels kunna hylla Ylfa, som är en fantastisk åkare och förebild, och stötta henne i hennes hårda arbete för att bli en ännu bättre snowboardåkare. Dels vill vi hylla en av alla idrottsföreningar som gör ett enormt arbete runt om i landet. Jag gillar verkligen Massa brudars inställning, där tjejer peppar andra tjejer att utvecklas inom en hård och tuff idrott, säger Linn Rydstedt, projektledare för Svenska Spels samarbete med Svenska Skidförbundet och Svensk Snowboard och Freeski.

Också Svensk Snowboard och Freeskis sportchef, Stefan Karlsson, hyllar Hejapriset.

– Jag gillar Hejapriset, för det ger energi på flera plan. Det ger en morot till de tävlande att ge sitt yttersta. Det lyfter fina prestationer och det ger ytterligare förutsättningar för både den aktive och föreningen att satsa vidare inom idrottandet.