Sju VM-medaljer – landslagschefen hyllar satsningen på Team Svenska Spel

Sju medaljer, det är vad det svenska längdlandslaget får med sig hem från VM i Oberstdorf. Landslagschefen Anders Byström är väldigt nöjd med landslagets insats.
– Vi hade som mål att slå Seefeld-VM för två år sedan då vi tog fem medaljer. Nu tog vi sju med smak på fler, säger Anders Byström.

Skid-VM i Oberstdorf blev ett av de bästa någonsin för svensk del med sju medaljer. Det är två fler än i Seefeld 2019 men två färre än i Falun 2015.

Landslagschefen Anders Byström är mycket nöjd med mästerskapet och landslagets prestationer.

– Det har varit väldigt kul och vi har trivts gott tillsammans. Sju medaljer är mer än vad vi hoppades på, säger Anders som lyfter fram flera av åkarna och deras prestationer.

– Jonna Sundling var ju ändå en överraskning för många, men i landslaget vet vi att hon är minst lika bra som de andra och hon är verkligen värd de två gulden. Hon som haft en del stolpe ut tidigare och fick nu betalt för hårt jobb under många år.

– Förutom medaljörerna vill jag också lyfta Charlotte Kalla så klart, som tagit sig tillbaka efter en jobbig höst och gör en jättebra insats. Jens Burman gör det riktigt bra på femmilen och sedan har vi William Poromaa, som går in som förstaårssenior och är bäst av alla åkare under 23 år i varje lopp.

Stolt över stafettlaget
Till mästerskapet var tre åkare uttagna som tillhör Svenska Spels och Svenska Skidförbundet längds gemensamma satsning på utvecklingslandslaget Team Svenska Spel, och ytterligare fyra VM-åkare tillhörde satsningen förra säsongen, däribland William Poromaa. Anders Byström menar att den satsningen är en stor del av hans framgång.

– Det är Svenska Spel-satsningen som är en del av det, och det är viktigt att lyfta fram att vi får en kille som verkligen tar för sig.

Det landslagschefen dock är mest stolt över är hur herrstafettlaget presterade och hur hela teamet slöt upp bakom dem, efter en tuff stafett för damerna dagen innan.

– Det är det jag är mest stolt över, att vi lyckas komma tillbaka. Och vallateamet, som jobbar stenhårt dag ut och dag in. Det de gör, när de vänder på det, är riktigt kul. Herrarna visade verkligen bra attityd, de är på gång!

– Också under junior-VM var herrarna riktigt bra och det känns väldigt lovande, säger Anders Byström.

Svenska Spels sponsringsprojektledare Sara Pettersson är stolt en dag som denna.

– Det har varit ett otroligt mästerskap och landslaget visar återigen att Sverige är en skidnation i världsklass. När vi nu summerar mästerskapsvintern kan vi konstatera att det har blivit hela 14 VM-medaljer, sju i junior- och U23-VM i Finland och nu lika många i Oberstdorf. Vi är så klart extra glada att se, vilket Anders Byström också påpekar, att vår gemensamma satsning på Team Svenska Spel verkligen har varit lyckosam med många fina prestationer av ”våra” åkare. Nu ser vi fram emot att ta ytterligare kliv nästa år när vi också utökar samarbetet med Svenska Skidförbundet, säger hon.

Se Svenska Spels exklusiva intervju med Jonna Sundling efter hennes första sprintguld.

Svenska medaljer i skid-VM i Oberstdorf

Guld:
Sprint (d) Jonna Sundling
Sprintstafett (d) Jonna Sundling och Maja Dahlqvist

Silver:
Skiathlon 15 km (d) Frida Karlsson
10 km fri stil (d) Frida Karlsson

Brons:
Skiathlon 15 km (d) Ebba Andersson
10 km fri stil (d) Ebba Andersson
30 km klassisk stil (d) Frida Karlsson