Det svenska stafettlaget tog junior-VM-guld.

Sju svenska medaljer i Junior- och U23-VM – stor succé för Team Svenska Spel-åkare

Junior- och U23-VM i längdskidor i finska Vuokatti blev en stor succé för Sverige med hela sju medaljer. Majoriteten av medaljörerna tillhör Svenska Spels och Svenska Skidförbundets gemensamma satsningar på utvecklingslängdlandslaget Team Svenska Spel och juniorlängdlandslaget Team Svenska Spel junior.
– Det är jätteroligt för hela organisationen, för åkare, ledare och vallare – för alla, säger Andreas Domeij, tränare för Team Svenska Spel.

Den svenska truppen som i början av februari åkte till Finland bestod av totalt 21 åkare. När mästerskapen nu är över kommer tio av dem hem med medaljer runt halsen.

– Det har varit fantastiska mästerskap, både för junior- och U23-åkarna. Vi tar sju medaljer och det är otroligt bra! Av dem är två medaljer i stafett och det betyder att vi har ett väldigt bra team och en bra lagkänsla, säger Team Svenska Spel-tränaren Andreas Domeij.

Mästerskapen hade två stora svenska drottningar. Louise Lindström, Falun/Borlänge SK och Team Svenska Spel, åkte till sig såväl ett silver i 10 kilometer fristil som två brons i sprint och mixstafett i U23-VM och Moa Hansson, Landsbro IF SK och Team Svenska Spel junior, åkte hem från Junior-VM med ett silver i sprint och ett guld i stafett.

Bästa svenska insatsen sedan 1993
Totalt blev det fem individuella medaljer och två stafettmedaljer.

– Det är många som är med och slåss och som bidrar i teamet. Både killar och tjejer är med och tar medaljer, det är himla roligt, säger Andreas.

Andreas lyfter herrarnas Junior-VM-sprint där alla fyra svenska killar var topp nio.

– Det är den bästa insatsen som killarna gjort som lag sedan 1993. Ser man det så är det helt fantastiskt roligt. Länge har Oskar Svensson varit ganska ensam på sprintsidan, men nu kommer de yngre grabbarna och visar att de också kan vara med och slåss.

Nya satsningar inför säsongen
Inför den här säsongen inleddes satsningen på juniorlängdlandslaget Team Svenska Spel junior samtidigt som det gjordes förändringar i upplägget för utvecklingslängdlandslaget Team Svenska Spel när man förlade verksamheten på tre orter, Falun, Östersund och Umeå. Det är ett beslut som Andreas Domeij menar har haft stor inverkan på framgången.

– Jag tycker att satsningen med Team Svenska Spel är otroligt nödvändig och fantastiskt nyttig för svensk skidåkning. Ska vi ta nästa steg som land och utvecklas ännu mer så är det här nödvändigt. Att få bra träningsmöjligheter på hemmaorterna är A och O. Då kan vi stötta bredden, och med en bättre bredd får vi också en starkare topp.

Satsningen på de tre orterna har också bidragit till att fler ledare och tränare har kunnat knytas till verksamheten, vilket enligt Andreas Domeij har varit väldigt utvecklande och det har också fått fin respons från åkarna själva.

– Alla åkare är jättepositiva, och det är helt fantastiskt. Vi har diskuterat satsningen mycket, där vi tränare kan finnas tillgängliga för åkarna. Vår uppgift är att göra omgivningen bättre, och att vi nu kan vara nära åkarna är väldigt bra.

Nytt samarbete – utvecklad satsning på Team Svenska Spel
Svenska Spel har skrivit ett nytt samarbetsavtal med Svenska Skidförbundet vilket innebär att bolaget blir huvudsponsor för förbundets hela verksamhet från och med 1 juli. Enligt Sara Pettersson, sponsringsprojektledare på Svenska Spel, kommer erfarenheterna på teamsatsningarna man gjort i samarbete med längdskidåkningen tas vidare också in i det nya samarbetet.

– På Svenska Spel brinner vi för talangutveckling och satsningarna på Team Svenska Spel och Team Svenska Spel junior har verkligen varit positiva. Med öronmärkta pengar kan vi ge bästa möjliga förutsättningar för landets största talanger att utvecklas i sina hemmamiljöer, och som Andreas Domeij säger är det väldigt viktigt att ha bra träningsmöjligheter där man bor. Det här är också något vi tar med oss nu när vi från och med i sommar blir huvudsponsor till hela Svenska Skidförbundet. Vi kommer fortsätta med Team Svenska Spel-satsningar och jag är övertygad om att vi kommer att få se många framgångar av aktiva som är, eller har varit, en del av våra team också de kommande åren.

Sveriges Junior-VM-medaljörer:
Moa Hansson – silver sprint (Team Svenska Spel junior)
Emil Danielsson – brons sprint (Team Svenska Spel junior)
Lisa Eriksson – silver 15 kilometer masstart
Märta Rosenberg (Team Svenska Spel junior), Lisa Eriksson, Lisa Ingesson (Team Svenska Spel junior) och Moa Hansson (Team Svenska Spel junior) – guld stafett

Sveriges U23-VM-medaljörer:
Louise Lindström – brons sprint (Team Svenska Spel)
Louise Lindström – silver 10 km fristil (Team Svenska Spel)
Louise Lindström (Team Svenska Spel), Hanna Abrahamsson, Fredrik Andersson, Johan Herbert (Team Svenska Spel) – brons mixstafett

Läs mer om Svenska Spels samarbete med Svenska Skidförbundet längd.