Sävehofs juniorer först ut i Svenska Handbollförbundets ungdomssatsning mot matchfixning

Nu går startskottet för Svenska Handbollförbundets ungdomssatsning för att motverka matchfixning och spelproblem. I samarbete med Svenska Spel får alla lag som deltar i ungdoms-SM (USM) möjlighet att göra den webbutbildning som seniorspelarna i SHE och Handbollsligan gjorde redan i höstas.

– Från Svenska Handbollförbundet går vi nu ut med en rekommendation om att alla USM-lag ska genomföra utbildningen i sina klubbar. Vår ambition är att dessa åldersgrupper genomför den varje år framöver för att motverka matchfixning och spelproblem inom handbollen, säger Christer Thelin, generalsekreterare Svenska Handbollförbundet, som den 1 april lämnar över stafettpinnen till den nye generalsekreteraren Robert Wedberg.

Sävehofs dam- och herrjuniorer, 16 och 18 år, var först ut att prova utbildningen. I början av mars samlades handbollsungdomarna i Partille Arena och fick då en inledande föreläsning av Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning, för att därefter göra Svenska Spels webbutbildning i sina mobiler. Se film från utbildningen med Sävehofs dam- och herrjuniorer här ovanför.

– Inför den här säsongen har alla spelare och ledare i SHE och Handbollsligan genomgått webbutbildningen. Nu är det viktigt att ta nästa steg med att utbilda ungdomarna. Ju tidigare problemet uppmärksammas desto bättre kan vi motverka och minimera risken att handbollen drabbas av matchfixning, säger Peter Gentzel, vd Svensk Elithandboll.

– Som idrottens största sponsor kommer vi aldrig att ge upp kampen mot matchfixning. Vi jobbar med utbildning och information för att motverka både spelberoende och matchfixning, och det gör vi i samarbete med idrotten. Det känns jättebra att vi tillsammans tar krafttag mot matchfixning, säger Anneli Berger-Ekman, hållbarhetsspecialist Svenska Spel.

 

För mer information kontakta:
Christer Thelin, generalsekreterare Svenska Handbollförbundet, 070-467 58 54, christer.thelin@handboll.rf.se
Peter Gentzel, vd Svensk Elithandboll, 073-346 54 68, peter.gentzel@elithandboll.se
Lotta Örtnäs, tf. presschef Svenska Spel, 070-660 78 27, lotta.ortnas@svenskaspel.se