Run all around mötte Finnkampsbesökarna på Stadion

När Finnkampen avgjordes på Stockholms Stadion första helgen i september fick besökarna möjlighet att testa Svenska Friidrottsförbundets koncept Run all around, som fått medel ur Rörelsefonden.
– Barnen tyckte det var jätteroligt att springa slingan, berättar Jenny Sundqvist, motionsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet.

Run all around är ett initiativ där löpning utförs i flera olika utomhusmiljöer året runt. Inga inomhushallar behövs utan all träning bedrivs utomhus i den miljö som inspirerar och motiverar till träning.

Initiativet fick medel ur Rörelsefonden hösten 2019 och sedan ett år tillbaka bedrivs ett pilotprojekt hos drygt 15 föreningar runt om i landet.

– Men vi tror och hoppas att fler kommer hoppa på. Corona kom ju precis i samma veva som vi lanserade konceptet, förklarar Jenny Sundqvist som tycker att något av det bästa med Run all around är enkelheten.

– Det positiva med Run all around är att det inte krävs så mycket material utan det viktiga är att vara kreativ och skapa olika varierande träningar, i olika miljöer och med olika underlag. Det är variation som leder till motivation.

Uppskattat av besökarna
På aktivitetsområdet utanför Stockholms Stadion kunde Finnkampspubliken testa Run all around. På gräsmattorna lades en slinga där besökarna fick springa slalom mellan träd och under grenar, krypa mellan benen på en staty och hoppa över hinder. Konceptet var väldigt uppskattat av de barn och ungdomar som testade.

– Barnen tyckte det var jätteroligt att springa slingan. Och än roligare när vi som funktionärer sprang med. Det var inget fokus på tidtagning eller att vinna. Och det var det inte heller någon som efterfrågade. Det handlar främst om att hitta ett enkelt och roligt sätt som motiverar både stora och små att röra på sig. Att skapa rörelseglädje, berättar Jenny Sundqvist.

– Run all around är ett utmärkt exempel på hur man med enkla medel kan göra något som löpning mer varierat och på så sätt också roligare. Det skapar rörelseglädje, vilket också är syftet med de projekt som får medel ur Rörelsefonden. Det ska bli spännande att fortsätta följa Svenska Friidrottsförbundets arbete med Run all around, säger Linn Rydstedt, projektledare för Tillsammans för fler i Rörelse på Svenska Spel.

Läs mer om Run all around.

Ansökningsperioden för medel ur Rörelsefonden hösten 2021 pågår fram till 1 oktober.