Tove Alexandersson är det svenska idrottare som tog flest individuella mästerskapsmedaljer under 2019. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

Rekord – 432 pallplatser ger miljonregn till svensk ungdomsidrott

Under 2019 tog svenska idrottare 432 internationella pallplatser i mästerskap och andra internationella stortävlingar. Det är fler än någonsin och genom projektet Prispallen fördelar Svenska Spel nu drygt 4,3 miljoner kronor till svensk ungdomsidrott.

Prispallen är ett initiativ där Svensak Spel bidrar med 10 000 kronor för varje internationell pallplats som svenska idrottare tagit under året. 2019 var ett mycket framgångsrikt år för svensk idrott och antalet medaljer blev fler än någonsin vilket också innebär att Svenska Spel i kväll på Idrottsgalan delar ut mer pengar än någonsin till svensk ungdomsidrott genom Prispallen, hela 4 320 000 kronor.

– Svensk idrott står sig väldigt stark internationellt och 432 medaljer, alltså drygt en medalj per dag, är otroligt imponerande. Vi på Svenska Spel är som Sveriges största idrottssponsor väldigt stolta och glada över att kunna dela ut de här pengarna som ska bidra till att stärka ungdomsidrotten i runt om i landet, säger Patrik Hofbauer, vd på Svenska Spel, och fortsätter:

– För det är genom en bred ungdomsidrott och en bra talangutveckling som vi lägger grunden för kommande internationella framgångar.

Också Idrottsgalans vd, Stephan Rimér, gläds mycket över alla pallplatser.

– När vi ser resultatet för ”Sveriges samlade landslag” blir det nästan överväldigande vilken framgångsrik idrottsnation vi är, säger han.

Budo och kampsport sticker ut
423 av de 432 pallplatserna har kommit i EM och VM och det förbund som har plockat flest medaljer under året är Budo- & Kampsportsförbundet med hela 90 stycken.

– Sverige har en väldigt stark tradition av att vara bra i kampsporter, något som kanske inte alltid når längre än de redan frälsta. Vi vinner alltså medaljer i nästan alla våra idrotter där det går att vinna medaljer, vilket också är fenomenalt, säger Mona Lundkvist, generalsekreterare på Svenska Budo- & Kampsportsförbundet.

Hon menar att det finns en bra struktur för att bedriva budo och kampsport i Sverige, vilket bidrar till de stora framgångarna.

– Våra idrotter har struktur på plats för att vara både inkluderande och förhållandevis jämställda. Gamla och unga, tjejer som killar, tränar tillsammans, och det vill åtminstone jag tro är en stor del i framgångarna även på elitnivå.

Budo- & Kampsportsförbundet får nu 900 000 kronor av Svenska Spel att satsa på sin barn- och ungdomsverksamhet. Pengarna kommer bland annat användas till att stärka projektet MotoriQ – Physical literacy.

– Vi anser att förståelse för rörelse bland unga är lika vitalt som att lära sig läsa och skriva. Vi vill se till att barnen får den kompetens de behöver, med det kommer självkänsla och glädje, berättar Mona Lundkvist och tillägger att pengarna också kommer användas till ungdomsprojektet Frysbox, där metoden är att i samband med träning ha en timme dialog med ungdomarna där man pratar om värdegrund och andra aktuella ämnen.

Tove tog flest medaljer
Just Budo- & Kampsportsförbundet har haft en imponerande utveckling när det kommer till antalet medaljer de senaste åren. 2017 tog idrottare knutna till förbundet 44 pallplatser, ett antal som nästan fördubblades till 2018 då det blev 84 pallplatser. 2019 blev alltså ännu bättre med hela 90 pallplatser.

Den idrottare som som under året tog flest pallplatser var Tove Alexandersson, som i orientering och skidorientering tog hela sju individuella medaljer; fyra VM-guld, ett VM-silver, ett EM-guld och ett EM-brons.

Förbundstoppen 2019

Budo- & Kampsportsförbundet 90 pallplatser 900 000 kronor
 Styrkelyftförbundet  30 pallplatser  300 000 kronor
 Orienteringsförbundet  29 pallplatser  290 000 kronor
 Racerbåtförbundet  26 pallplatser  260 000 kronor
 Skidförbundet  20 pallplatser  200 000 kronor


Bästa idrottarna 2019

Tove Alexandersson Orientering/Skidorientering 7 medaljer
 Erik Rost  Skidorientering  5 medaljer
 Sarah Sjöström  Simning  5 medaljer
Niloofar Mosavar Rahmani  Frisbeesport  5 medaljer
 Herrlandslaget Viltmål  Skyttesport, viltmål  4 medaljer
 Therese Redman Skateboard  4 medaljer


Fördelning pallplatser 2019

Guld 140 stycken
Silver 136 stycken
Brons 156 stycken


Fördelning över året

Januari 11 pallplatser
Februari 42 pallplatser
Mars 21 pallplatser
April 23 pallplatser
Maj 17 pallplatser
Juni 32 pallplatser
Juli 50 pallplatser
Augusti 61 pallplatser
September 57 pallplatser
Oktober 40 pallplatser
November 30 pallplatser
December 48 pallplatser