Piteås mittfältare tydlig i frågan om matchfixning: ”Det är självklart att säga nej om man får frågan.”

Matchfixning är ett av de största hoten mot idrotten och förra året var det 47 misstänkta fall inom svensk herrfotboll. Damfotbollen är ännu inte drabbad, men med ökat intresse och ökat spelande blir risken större också att damfotbollen drabbas. Därför har fotbollens huvudsponsor Svenska Spel initierat en utbildning för klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan där spelare och ledare ska lära sig mer om matchfixning. I går var det Piteå IF:s tur att utbildas.

Intresset för svensk damfotboll har ökat ordentligt de senaste åren, vilket är positivt för utvecklingen av såväl spelare som ledare. Men det finns också baksidor med ett ökat intresse. Helt plötsligt finns en potentiell hotbild från personer som vill påverka matchresultat för att på så sätt kunna tjäna pengar, så kallad matchfixning. Därför har Svenska Spel, huvudsponsor till Svenska Fotbollförbundet och till klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan, initierat en utbildningsturné hos damelitklubbarna för att spelare och ledare ska få större kännedom om problemet med matchfixning.

– Vi på Svenska Spel arbetar väldigt hårt för att motverka matchfixning. Det är inte bara ett hot mot idrotten, kraftfulla åtgärder mot matchfixning ligger även i konsumenternas, spelbranschens och hela samhällets intresse. Därför är det väldigt viktigt för oss att idrottare och ledare på alla nivåer får kunskaper för att kunna stå upp mot matchfixarna, och det är därför vi har den här typen av satsningar i våra samarbetsavtal med Sveriges idrottsorganisationer, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.

270 spelbolag
På måndagskvällen var Johan Claesson, Integrity officer på Svenska Fotbollförbundet, på plats på LF Arena i Piteå för att informera spelare och ledare i Piteå IF om riskerna med matchfixning. En som fick ta del av informationen var mittfältaren Julia Karlernäs.

– Det var bra information, inte för mycket utan det som sades var relevant, berättar Julia.

Johan Claesson tog bland annat upp vilka som ägnar sig åt matchfixning, hur man som spelare och ledare ska gå tillväga om man kommer i kontakt med problemet och vilka regler det är som gäller. Han berättade också hur stort intresset för att spela på svensk damfotboll är. I dag är det omkring 270 spelbolag över hela världen som erbjuder spel på OBOS Damallsvenskan, något som förvånade Julia Karlernäs.

– Det förvånade mig att det var så många som erbjuder spel, precis som det var en överraskning att det är så många fall i Sverige, säger hon.

Att matchfixning förstör idrotten är tydligt, och att komma till bukt med problemet är väldigt viktigt, menar Julia Karlernäs.

– Det är otroligt viktigt för sporten att man får bukt med det här. Vi inom damfotbollen måste också vara uppmärksamma på det. Man måste säga nej direkt om det kommer någon fråga.

Inte bara kriminella gäng
Det är lätt att tro att det bara är stora internationella ligor som ligger bakom matchfixning, men faktum är att hotet kan finnas mycket närmre än så.

– Det kan vara både kriminella gäng och personer i ens närhet som kan fråga. Man måste vara lika tydlig vem det än är, konstaterar Julia.

Men vad ska man då göra om man kommer i kontakt med misstänkt matchfixning? Johan Claesson har ett mycket tydligt svar:

– Säga nej på en gång samt kontakta lämplig person som man har förtroende för inom sin förening eller komma direkt till oss på SvFF.

Julia Karlernäs kommer i framtiden vara ännu mer uppmärksam på signaler som kan indikera matchfixningsförsök.

– Jag kommer försöka ha ögonen öppna. Det är självklart att säga nej om man får frågan. Det är jättebra att bli mer medveten och kunna ta rätt beslut, det är så viktigt för sporten.