OS-truppen utökas – Team Svenska Spel-medlemmen Petter Menning uttagen

Team Svenska Spel-medlemmen Petter Menning är klar för OS i Tokyo. Vid en presskonferens på Stockholms Stadion i dag blev den tidigare världsmästaren, som nu kommer göra sitt andra OS, en av totalt åtta idrottare att få klartecken från SOK. Dessutom blev det klart vilka som ska ingå i det svenska bordtennislaget, som också det är en del av Team Svenska Spel.

– Truppen växer nu till 104 aktiva och är snart uppe i 20 idrotter. Vi kommer passera 20 idrotter och kanske hamna upp mot 140 aktiva totalt. Truppen kommer bli stark och vi siktar mot att göra det ännu bättre än i Rio, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, och truppchef för den svenska OS-truppen.

Kanotisten och Team Svenska Spel-medlemmen Petter Menning är uttagen på K1 200 meter.

– Han har varit världsmästare och gjorde ett bra OS-kval. Han laddar för OS i sommar just nu på världscup, säger Peter Reinebo.

Bordtennislaget klart
Under pressträffen presenterade bordtennislegendaren Jörgen Persson, som deltagit i sju OS och nu gör sitt första som förbundskapten, de tre spelare som förutom redan uttagna Mattias Falck utgör det svenska bordtennislaget.

– Mattias Falck var sedan tidigare uttagen av SOK som singelspelare och nu kompletterar vi med Anton Källberg i singel och Kristian Karlsson som tredje lagspelare. Jon Persson följer med till Tokyo som reserv, säger förbundskapten Jörgen Persson.

Persson menar att det var svårt att ta ut vilka som ska ingå i laget, men att det är ett positivt tecken på att svensk bordtennis just nu mår väldigt bra.

– Det var svårt, och det var det som var extra roligt, nu när jag gör min första gång som förbundskapten. Man vill ju ha spelare att välja mellan, för det gör det extra intressant och det betyder också att pingisen är på gång. Vi har många spelare, det är inget givet och då får man konkurrensen i laget, säger Jörgen Persson som har ett tydligt mål i Tokyo.

– Vi hoppas på medalj, det är målet, säger Jörgen Persson.

Ungefär samma slagstyrka som inför Rio
Redan den 26 maj sker nästa uttagning. Sedan är det ytterligare två till tre uttagningar under juni, varav den sista sker den 30 juni innan de första i truppen beger sig till Japan och förlägret i Fukuoka den 7 juli.

– Det är två veckors camp som ganska många idrotter kommer att passera. Det är extra viktigt i det här läget att man är ute i god tid. Dels har vi tidsomställningen, dels har vi klimatet med det väldigt varma och det väldigt fuktiga. Det behöver man tid på sig för att anpassa sig till och det gör man med mat, dryck, klok träning och att vara där i tid, berättar Peter Reinebo.

Han menar att den svenska truppen kommer vara klart slagkraftig.

– Jag gör det ganska enkelt för mig i dag. Jag säger att vi har ungefär samma slagstyrka som vid samma tidpunkt inför Rio, men det gäller kapaciteten på truppen. Sedan är det ju utfallet, och det är ju hur de aktiva och de runt omkring lyckas få till det när det gäller i OS-tävlingarna. Det utfallet var fantastiskt bra i Rio, och av de aktiva som hade de bästa meriterna inne i Rio så var det två tredjedelar som fick till det.  Kan vi upprepa det så är det något alldeles extra. Det är en väldigt, väldigt svår sak men jag skulle säga att det är samma slagstyrka som inför Rio men sedan får se vi hur utfallet blir.

De åtta aktiva som blivit uttagna 19 maj

  • Petter Menning, kanot.
  • Felix Burestedt, badminton. Tas ut via framtidskriteriet.
  • Rebecca Peterson, tennis. Tas ut via framtidskriteriet.
  • Olivia Bergström och Lovisa Karlsson, segling. Tas ut via framtidskriteriet.
  • Anton Källberg, Kristian Karlsson och Jon Persson, bordtennis. Tar plats i det sedan tidigare uttagna pingislaget som åker till Japan.