Olssons gubbafint ger 10 000 kronor till IFK Kristianstads utveckling av Hand the ball

IFK Kristianstad vinner 10 000 kronor till klubbens rörelseinitiativ Hand The Ball, efter att Markus Olssons gubbafint blivit fansens favorit i Månadens Spel. Vinstpengarna delas ut av handbollens huvudsponsor Svenska Spel.

Inför säsongen presenterade Svenska Spel och Svensk Elithandboll tävlingen Månadens Spel där fansen röstar fram de häftigaste spelsekvenserna varje månad i Handbollsligan och SHE. Vinnarens förening tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel till ett projekt inom #viställerupp, elithandbollsklubbarnas gemensamma namn på det samhällsengagemang de bedriver.

Med förkrossande 75 procent av rösterna är Markus Olssons gubbafint från den första kvartsfinalen borta mot HK Malmö fansens favorit från kvartsfinalerna i Handbollsligan. Det är IFK Kristianstads första vinst i Månadens Spel.

– Medlen från Svenska Spel är ett välkommet tillskott i en tuff tid och möjliggör för oss att fortsätta vårt långsiktiga arbete för ett aktivare Kristianstad, säger Sebastian Rosenberg, marknadskoordinator i klubben.

Pengarna kommer gå till att utveckla Hand The Ball som är en del IFK Kristianstads #viställerupp-arbete IFK i Samhället.

Verksamhet på skolor
IFK Kristianstad bedriver Hand The Ball på tre skolor i integrationsområden runt om i Kristianstad. Där är de med och introducerar Streethandball, som spelas med mjuk boll utomhus på barnens egna villkor, till barn i årskurs 3–6. Under hösten 2020 genomfördes idrottslektioner med Hand The Ball-tema för nästan 600 elever och klubben har också samlat cirka 875 elever till extra rörelse på skolorna.

– Ökad rörelse förbättrar folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten. Därför vill IFK Kristianstad genom Hand the Ball göra en insats för ett mer aktivt Kristianstad med omnejd, berättar Sebastian Rosenberg.

Syftet är inte att rekrytera till klubben utan snarare att få barn att röra på sig mer och hitta glädje i fysisk aktivitet. Allt för att må bättre och prestera bättre i skolan.

– Pandemin har skapat ett mer stillasittande samhälle. Restriktionerna i och med covid-19 har medfört att många barn och ungdomar har fått sina träningar, matcher och cuper inställda, säger Peter Wadbro, projektledare för IFK i samhället och fortsätter:

– Vi hoppas att Hand the Ball kan vara en hjälp för barnen att komma igång och aktivera sig mer. Jag ser när jag är ute på skolorna vilken enorm glädje en boll och en enkel aktivitet kan sprida. Genom Hand the Ball lyfter vi det till nya nivåer och fler får prova på handboll. Vår stora förhoppning är att vi kan göra skillnad så att vi på sikt kan se stora effekter.

Hyllas av tidigare landslagsspelaren
Initiativet hyllas av Loui Sand, tidigare landslagsspelare och numera #viställerupp-ambassadör och jurymedlem för Månadens Spel.

– Streethandball är ett perfekt sätt att introducera sporten för barn och det är precis som Peter säger fantastiskt hur en boll och en enkel aktivitet kan locka fram så mycket glädje. Jag blir stolt över den kreativitet som finns runt om i handbolls-Sverige och alla de initiativ som lockar till rörelseglädje, säger han.

Också Svenska Spel hyllar initiativet.

– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit, och vi brinner verkligen för att få fler i rörelse. Alla initiativ som lockar till rörelseglädje är en investering för framtiden, och det är därför väldigt glädjande att vi, genom Månadens Spel, kan vara med och bidra till IFK Kristianstads satsning på Hand The Ball, säger Stina Packalén, sponsringsprojektledare på Svenska Spel.

De har vunnit Månadens Spel

Handbollsligan
Kvartsfinalerna: IFK Kristianstad, Markus Olsson – Hand The Ball
Februari/mars: IK Sävehof, Elias Ellefsen Á Skipagøtus – Akademiverksamheten
December: IFK Skövde, Håvard Åsheim – IFK Skövde Handbollsakademi
November: Eskilstuna GUIF, Eric Johansson – GUIF Kompis
September/oktober: IFK Skövde, Victor Ljungquist – fler kvinnliga ledare

SHE
Kvartsfinalerna: Skara HF, Lærke Sørensen
Februari/mars: Västerås/Irsta HF, Ellen Göthlin – skolhandbollen
Januari: IK Sävehof, Ida Staxen Lagerbon
November: IK Sävehof, Laura Jensen – Rullstolshandboll
September/oktober: Skara HF, Rikke Thorngaard – Handboll för alla

I SHE utsågs ingen vinnare av Månadens Spel i december och i Handbollsligan utsågs ingen vinnare i januari, detta på grund av de två internationella mästerskapen som avgjordes under vintern.

www.handbollsligan.se
www.she.se