Ökat intresse för damfotboll ökar risken för matchfixning – nu vet Västerbottens damelitklubbar mer om det största hotet mot fotbollen
Matchfixning är ett av de absolut största hoten mot idrotten. Därför har klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan under året utbildats för att lära sig mer om vad matchfixning är och vilka som står bakom, allt för att ha kunskaper för kunna stå upp mot de krafter som kan komma att vilja påverka resultat. Bakom utbildningen står fotbollens huvudsponsor Svenska Spel samt Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam. I går var det spelare och ledare i Umeå IK och Sunnanå IK som utbildades.
Johan Claesson, Integrity Officer på Svenska Fotbollförbundet, besökte i går Umeå IK och Sunnanå IK för att informera spelare och ledare om det kanske största hotet mot fotbollen, matchfixning.
Ämnet är ständigt aktuellt. Förra året var det 47 misstänkta fall inom svensk herrfotboll. Damfotbollen är dock än så länge förskonad, men med ökat intresse ökar också risken för att illegala krafter kan komma att vilja påverka resultat för att på så sätt tjäna pengar. Intresset för den svenska damfotbollen sträcker sig dessutom långt utanför Sveriges gränser. I dag är det omkring 270 spelbolag världen över som erbjuder spel på OBOS Damallsvenskan.
– Vadhållning på damfotboll har ökat väldigt kraftigt de senaste åren och med det finns en risk att problematiken med matchfixning följer. Det är viktigt att spelare och tränare i våra elitklubbar blir medvetna om problematiken och förstår att matchfixning även kan drabba damfotbollen, säger Johan Claesson.
”Bra att problemet adresseras”
Under föreläsningarna tog Johan Claesson bland annat upp vad matchfixning är, vilka som ligger bakom det och vad man ska göra om man blir utsatt för ett matchfixningsförsök.
– Jag tycker att det var väldigt givande. En del visste man sedan tidigare, men det var också ganska många nya delar som jag kände att jag har användning för. Jag känner mig säkrare och vet hur jag ska hantera situationer som uppstår, säger Tove Enblom, målvakt i tabellsjuan Umeå IK.
Hon får medhåll av Sunnanås Cajsa Lundström.
– Det är inget man tänker på i vardagen, men det är bra att problemet adresseras och att folk blir medvetna. Det är ju inte jätteaktuellt i damfotbollen, men den växer ju mycket. Det är bra att alla har det i bakhuvudet och vet vad man ska göra om det händer en själv eller någon in närheten, säger hon.
Utbrett problem
Att problemet med matchfixning är så brett förvånade både Cajsa och Tove, och de oroades också av att man internationellt sett matchfixningsförsök långt ned i åldrarna.
– Just det här fallet med belgiska 15-16-åriga flickor som blivit kontaktade, det var nytt för mig. Kan de bli kontaktade kan det också ske här på liknande sätt. Det var bra att få upp ögonen för hur bred den här ”marknaden” är. Det var en ögonöppnare, säger Tove.
Cajsa förvånades i sin tur över hur många misstänkta fall det faktiskt är i Sverige varje år.
– Jag tycker att det var intressant att det förra året var 47 anmälningar. Det var mer än vad jag trodde. Sen att det inte bara är organiserad brottlighet, utan att det kan vara någon i ens närhet som kan komma med sådana här ”förslag”, det var intressant.
Säg nej!
Men vad ska man då göra om man blir kontaktad av någon som vill påverka resultatet i en match? Johan Claesson är tydlig i sitt svar:
– Säga nej på en gång samt kontakta lämplig person som man har förtroende för inom sin förening eller komma direkt till oss på Svenska Fotbollförbundet.
Och det är något som både Cajsa och Tove tar med sig.
– Sedan ska man inte vara naiv. Det kan hända vem som helst, det tar jag med mig. En annan sak jag tar med mig är att man också har stöd hos Svenska Spel, polisen och fotbollsförbundet och att man vet vart man kan vända sig, säger Cajsa Lundström.
Hårt arbete mot matchfixning
För Svenska Spel, som är Sveriges största idrottssponsor, är det självklart att i alla samarbeten med svensk idrott verka för att utbilda och informera om farorna med matchfixning.
– Vi på Svenska Spel arbetar väldigt hårt för att motverka matchfixning. Det är inte bara ett hot mot idrotten, kraftfulla åtgärder mot matchfixning ligger även i konsumenternas, spelbranschens och hela samhällets intresse. Därför är det väldigt viktigt för oss att idrottare och ledare på alla nivåer får kunskaper för att kunna stå upp mot matchfixarna, och det är därför vi har den här typen av satsningar i våra samarbetsavtal med Sveriges idrottsorganisationer, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.
Under onsdagen träffar Johan Claesson också spelare och ledare i Morön BK.