Nya pengar möjliggör ungdomssatsning för Svenska Styrkelyftförbundet

Visby 10 juli 2017

Svenska Styrkelyftförbundet genomför just nu en rejäl satsning på ungdomar. Satsningen möjliggörs tack vare pengar från Prispallen.

– Pengarna är riktade medel till barn- och ungdomsverksamheten. De kommer väl till pass så att vi kan fortsätta jobba med vår åldersanpassade träning – och tävlingsverksamhet, säger Robert Ericsson, sportchef på Styrkelyftförbundet.

Det är de internationella framgångarna som framför allt svenska dam- men även herrlyftare haft i år som möjliggör satsningen på nästa generation. För varje internationell pallplats skänker Svenska Spel 10 000 kronor till det förbund laget eller den enskilde idrottaren representerar.

Hittills i år har svenska styrkelyftare tagit 24 internationella medaljer vilket genererat 240 000 kronor till förbundet.  Det är ett välkommet tillskott, menar sportchefen, då förbundet upplevt ett uppsving för sporten.

– Det är många faktorer som gör att vår sport växer just nu. Dels finns det ny forskning som säger att det är bra med styrketräning även i tidig ålder. Dels har trenden med träningsformen crossfit inneburit att många hittat till oss. Crossfit är ju ganska slitsamt för kroppen, vilket gör att många väljer att enbart fokusera på lyftgrenarna och då är vi det naturliga valet. Sedan skulle också säga att vi genom att införa yngre åldersklasser – där stil och teknik premieras – har bidragit till att vi växer.

Just att fler börjar med styrketräning i ung ålder kan också vara en förklaring till de internationella framgångarna.

– Den nya forskningen bidrar ju till att slå hål på myten om att det skulle vara farligt att styrketräna i tidig ålder. På sikt kommer det innebära att vi får mer genomtränade lyftare. Det krävs en rad atletiska förmågor för att lyckas i vår idrott. Något som jag upplever att många snappat upp, säger Robert Ericsson.

Förbundstoppen första halvåret:
Styrkelyftförbundet 24 pallplatser – 240 000 kronor
Budo & kampsportförbundet 20 pallplatser – 200 000 kronor.
Orienteringsförbundet 19 pallplatser – 190 000 kronor.
Draghundsportförbundet 14 pallplatser – 140 000 kronor.
Skidförbundet 14 pallplatser – 140 000 kronor.

Fakta Prispallen:
Prispallen är ett samarbete mellan Svenska Spel och Leroy Media, producent av den svenska Idrottsgalan. Pengarna delas ut retroaktivt på Idrottsgalan i januari. På prispallen.se registreras samtliga första-, andra- och tredjeplatser i större internationella mästerskap (pallplatser)*. För varje pallplats skänker Svenska Spel 10 000 kronor till det förbund utövaren eller laget representerar. För mer info, besök prispallen.se alt ladda ner appen i Appstore/ Google Play

*Kriterier
– Endast idrotter inom förbund som är medlemmar i Riksidrottsförbundet.
– Endast seniortävlingar.
– VM, EM, OS, Paralympics, Deaflympics, X-games, World Cup (som ersätter VM), Grand Slam (tennis), Major (golf).
– Endast pallplatser i totalsammanhanget (ej deltävlingar) i idrotter med EM-/VM-serier.
Kriterierna kan komma att ändras över tid. Slutgiltig bedömning och definiering av kriterier avgörs av Leroy Media.

För mer info, kontakta Robert Ericsson, sportschef Svenska Styrkelyftförbundet 010- 010-450 71 71

Johan Söderkvist, PR Svenska Spel 070- 24 53 116