Ny jättesatsning på forskning om spelberoende – Svenska Spel investerar drygt 30 miljoner kronor

I dag håller Svenska Spels Forskningsråd Forskningsdagen i Stockholm.

Med tre månader kvar till att en ny spelreglering är på plats i Sverige väljer Svenska Spel att storsatsa på spelansvar. I veckan beslutades om ännu en rekordsumma till svensk forskning om spelberoende. Över 30 miljoner kronor öronmärks för att öka kunskapen och insikten om spelproblem och hur man bäst förebygger problemen.

– Vilka nyheter, vi är enormt glada! Med stöd från Svenska Spel kommer vi att kunna fortsätta med vår långsiktiga strategi att stärka svensk forskning inom spelberoende. Vår förhoppning är att forskningsprojekten bland annat bidrar till att tidigt kunna identifiera riskbeteenden, säger Sara Lindholm, ordförande i Forskningsrådet.

Forskningsrådet inrättades 2010 av Svenska Spel och består av erfarna forskare som årligen bedömer ansökningar och delar ut stipendier till beroendeforskare vid svenska universitet och högskolor. Tanken var då, som nu, att öka kunskapen om hur man bäst förebygger och behandlar spelmissbruk. Avtalet förlängs med fyra år och 24 miljoner kronor.

Svenska Spel beslutar även om fortsatt stöd till Sveriges enda professur i spelberoende, Anders Håkansson vid Lunds Universitet, som får ytterligare 7,5 miljoner kronor. Totalt säkras 31,5 miljoner kronor till forskningen.

– Vi är väldigt stolta över att kunna bidra till att forskningen går framåt. Sedan 2010 har vi stöttat forskningen om spelberoende med cirka 45 miljoner kronor. Vi menar allvar med vår omtanke om kunderna och uppmuntrar andra spelbolag att följa vårt exempel, säger Marie Loob, tf. vd, Svenska Spel.

I dag, den 8 oktober, samlar Svenska Spels oberoende Forskningsråd landets främsta forskare och aktörer inom spelberoende till Forskningsdagen. Forskningsdagen tar plats på Bygget, Norrlandsgatan 11 i Stockholm mellan kl 09.30 och 17.00.

 

För mer information, vänligen kontakta: Hanna Radtke Bergström, pressinformatör Svenska Spel, tel. 073-655 16 81, hanna.bergstrom@svenskaspel.se.