Ny branschorganisation sjösatt på spelmarknaden

Idag lanseras Spelbranschens Riksorganisation, som har som mål att representera hela den framtida reglerade spelmarknaden. Medlemmar är alla aktörer med svenskt tillstånd och möjlighet till stödmedlemskap finns för övriga, där Åländska Paf är först ut. Styrelsens ordförande blir Lennart Käll från Svenska Spel och vice ordförande Anders Årbrandt, Novamedia. Till vd har Jenny Nilzon utsetts.

I slutet av förra året berättade Spelbranschens Etiska Råd om ambitionerna att ombildas till branschorganisation och idag klubbades beslutet igenom. Spelbranschens Riksorganisation kommer att vara ett organ som företräder den samlade spelmarknaden, både online och offline, och särskilt tillvarata medlemmarnas intressen. Arbetet ska fokusera på att skapa en sund, modern och hållbar spelmarknad.

– Vi har flera stora utmaningar i branschen, till exempel att det generella förtroendet minskar, säger Jenny Nilzon. Nu måste vi börja göra mer och snacka mindre. Att samarbeta över gränserna kommer vara avgörande om vi ska lyckas och det är därför särskilt roligt att Paf kommit med. Och vi vet att flera är intresserade att vara med i arbetet framåt och det välkomnar vi.

Spelbranschens Riksorganisation kommer att ta ett bredare anslag och arbeta med fler frågor än spelreklam och spelansvar, som varit det etiska rådet fokus under 15 år. Bland annat har organisationen som ambition att öka kunskapen om spel och spelande i olika målgrupper och verka för att mer forskning kan genomföras.

Organisationen ska fortsätta att utveckla självreglerande standarder för etisk marknadsföring och ha fokus på ett högt konsumentskydd. Genom det oberoende granskningsorganet SEEM kan spelreklam anmälas, bedömas och fällas.

Jenny Nilzon är utbildad i marknadsekonomi och change management och har tidigare arbetat som nordisk PR-chef på Panasonic, som vd för Kommunikationsbyrån Bite och med ledningen på Novamedia.

-Vi är jätteglada att Jenny tackade ja till uppdraget som vd för Spelbranschens Riksorganisation, hon kan både spelbranschen och är en driven förändringsledare. Det kommer att behövas när vi ska rustas för nya tider, säger Lennart Käll, Svenska Spel

 

FAKTA SPELBRANSCHENS RIKSORGANISATION: tidigare Spelbranschens Etiska Råd, samlar etablerade aktörer på den svenska spelmarknaden. Medlemmarna består av organisationer med svenskt tillstånd att bedriva spel: ATG, Folkspel, Idrottens Spel, Kombispel, Miljonlotteriet, Svebico, Svenska Postkodlotteriet, Svenska Spel och Sportslotteriet. Stödmedlem är Paf. Spelbranschens Riksorganisation arbetar för en sund, modern och hållbar spelmarknad.

Styrelse består av: ordförande Lennart Käll, Svenska Spel, Hans Skarplöth, ATG, Anders Årbrandt, Novamedia Postkodlotteriet, Anders Johansson, Kombispel, Hans Sahlin, Folkspel och Annika Nyberg Miljonlotteriet.