Novusundersökning visar: Armand Duplantis tar en av totalt sju svenska medaljer i OS

Den svenska OS-truppen kommer ta sju medaljer varav tre guld och störst medaljchans har stavhopparen och Team Svenska Spel-medlemmen Armand Duplantis. Det tror i alla fall svenska folket i en Novusundersökning som Svenska Spel, huvudsponsor till Sveriges olympiska kommitté och den svenska OS-truppen, har låtit göra.
– Armand Duplantis och Sarah Sjöström är dessutom de två individuella idrottare som svenska folket ser mest fram emot att följa under OS, säger Andreas Sundvall, marknadsanalytiker på Svenska Spel.

Svenska Spel har låtit Novus undersöka svenska folkets intresse för sommar-OS. I undersökningen framgår det tydligt att svenskarnas intresse för OS är högt och att det också är viktigt med svenskt deltagande. 67 procent av de tillfrågade menar att det är viktigt med ett svenskt deltagande i en OS-gren för att titta på den. De svenska OS-deltagare som flest ser fram emot att följa är världsstjärnorna Armand Duplantis och Sarah Sjöström, båda tillhörande Svenska Spels och Sveriges Olympiska Kommittés gemensamma satsning Team Svenska Spel.

– Över hälften av de tillfrågade svarar att de ser fram emot att följa Duplantis och Sjöström. Intresset att följa dem, liksom kännedomen om dem, sticker ut ordentligt jämfört med andra i OS-truppen, säger Andreas Sundvall.

Det är också Duplantis som flest tror ska ta medalj. 45 procent av de tillfrågade tror att världsrekordhållaren i stavhopp har störst medaljchans av svenskarna i OS.

– Armand Duplantis har de senaste åren tagit sig upp på nivåer som ingen annan stavhoppare tidigare har varit i närheten av, och det har så klart inte undgått svenska folket. Förväntningarna är därför högt ställda på att han ska ta medalj, säger Andreas Sundvall.

Sveriges Olympiska Kommitté har själva gått ut med målet om åtta medaljer i OS. Enligt svenska folket är det ett rimligt mål. Drygt en av tre tillfrågade tror på mellan fem och nio medaljer med ett medel på sju medaljer. Av de som tror på svenska medaljer, tror en tredjedel på två svenska guld och var fjärde tror att det kan bli tre guld.

– I senaste OS tog Sverige hela elva medaljer varav två var guld. Förväntningarna från svenskarna är inte riktigt lika högt ställda i år, men SOK:s mål ligger helt i linje med vad svenska folket tror.

Mer från Sommaridrottsbarometern

  • Friidrott är den idrott som klart mest förknippas med sommar-OS (82 procent).
  • Friidrott (58 procent) följt av herrfotboll (40 procent) ser flest fram emot att följa under sommar-OS i Tokyo. För två av tre är svenskt deltagande viktigt för att man ska följa grenen/idrotten under OS (67 procent).
  • Det är en hög kännedom till flera av de svenska idrottarna som ska delta i OS. Bäst kännedom ser Novus för Sarah Sjöström (85 procent), Armand Duplantis (77 procent) och Malin Baryard (74 procent). Armand Duplantis (57 procent) och Sarah Sjöström (53 procent) är de två individuella idrottare som dessutom flest ser fram emot att följa. Därefter följer många gärna Daniel Ståhl (37 procent).
  • Störst medaljchans av de svenska idrottarna tror de tillfrågade att Armand Duplantis har (45 procent). I genomsnitt tror man att Sverige kommer ta sju medaljer. Av de som tror att Sverige kommer ta minst en medalj svarar man i genomsnitt att Sverige tar tre guld.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Svenska Spel. Totalt genomfördes 1 011 intervjuer under perioden 16–23 juni 2021 med en deltagarfrekvens på 55 procent. Målgruppen för undersökningen var den svenska allmänheten 18–75 år.