Morgondagens stjärnor i hett F19-slutspel

I helgen avgörs Svenska Spel F19-serien. Foto: Henrik Montgomery/TT

 

I helgen avgörs Svenska Spels F19-serie. Fyra lag gör upp om guldet, däribland fjolårets finalist Umeå IK.

– Jag tycker det finns förutsättningar för bra matcher, säger Victoria Sandell, sportchef på Elitfotboll Dam.

I helgen drabbar de bästa klubbarna i F19-serien samman i ett slutspel. AIK, Umeå IK, LB07 och FC Rosengård har alla chansen att spela hem titeln. Det här är andra året i rad som de två bästa klubbarna från Norra och Södra F-19-serien möts i ett direktavgörande slutspel Bosön. För att öka intresset för serien kommer matcherna att sänds direkt på OBOS Damallsvenskans facebooksida samt obosdamallsvenskan.tv.

Svenska Spels F19-serie är tänkt att höja kvaliteten på svensk fotboll. Genom att erbjuda unga spelare upp till 19-år matcher kan klubbarna på ett metodiskt sätt skola in unga talanger i A-lagstrupperna.

– F-19-serien har betytt väldigt mycket med tanke på att det inte finns så många matchmiljöer för unga spelare. I dag har vi OBOS Damallsvenskan och Elitettan som främsta serier och att då vara 16 år och försöka ta en plats i A-truppen kan vara ett stort steg. Därför är Svenska Spel F19-serien väldigt viktig för den individuella utvecklingen, säger Victoria Sandell.

Sara Pettersson är projektledare på Svenska Spels sponsringsavdelning och hon säger så här om Svenska Spels engagemang i serien.

– Svenska Spel F19-serien är en naturlig del i Svenska Spels satsning på svensk fotboll. Att unga tjejer får chansen att utvecklas i rätt miljö är värdefullt både för individen och för våra elitklubbar. Vi hoppas på ett spännande slutspel.

Slutspelet spelas i Vinnarhallen på Bosön. Semifinalerna spelas ikväll, bronsmatchen på lördag kväll och finalen på söndag eftermiddag.

För mer information om Svenska Spel F-19, besök www.tipselit.se/dam