Mixade par i unik tävling i Kläppen

På lördag under SM i Kläppen avgörs The Flip, Sveriges första slopestyletävling med mixade lag.
– Både freeski och snowboard är grenar som strävar efter en mer jämlik vinteridrott och helgens tävling är ett steg i den riktningen, säger Stefan Karlsson, Sportchef Snowboard och Freeski.

Under freeski- och snowboard-SM i Kläppen kommer ett nytt och unik tävlingsformat att presenteras. The Flip är tävlingen där tjejer och killar för första gången kommer tävla tillsammans i slopestyle. Tävlingen består av fem mixade lag i respektive gren där det bästa gemensamma åket avgör vilka som slutligen står som segrare.

Snowboard Team Sweden och Freeskiing Team Sweden jobbar målmedvetet för att göra sporterna mer jämställda. För fem år sedan startade projektet Progsession för att få både fler tjejer till sporten och spetsa elitverksamheten. Sedan dess har bland annat tjejcamps, digitala event och tävlingar, plattformar i sociala medier och mycket annat gjort att fler tjejer tar för sig både i parken, på tävlingar och i sociala medier. The Flip är ytterligare ett initiativ som Snowboard Team Sweden och Freeskiing Team Sweden tillsammans huvudsponsorn Svenska Spel lanserar för att främja jämställdhet inom idrotten.

– Vi har ungefär samma utmaningar som alla andra idrotter, men också fantastiska möjligheter. Både freeski- och snowboardcommunityn är progressiva miljöer som ser möjligheter att utvecklas. Ett exempel är initiativet The Flip som vi gör tillsammans med vår huvudsponsor Svenska Spel. Det är en kampanj som just nu snurrar i sociala medier för att lyfta de grymma freeski- och snowboardtjejerna som vi har i Sverige, säger Stefan Karlsson Sportchef Snowboard och Freeski.

Under SM blir The Flip ett unikt och publikvänligt tävlingsformat. Under en 20 minuter lång jamsession får paren göra så många åk de hinner i en specialbyggd slopestylebana. Det bästa gemensamma åket avgör vilket par som står som segrare. Vinnarparet i freeski- respektive snowboardklassen belönas med 10 000 kronor var genom huvudsponsorn Svenska Spel. 5000 kronor får åkarna behålla själva medan den andra hälften går tillbaka till deras moderklubb.

– Det känns både viktigt och roligt att göra detta tillsammans med svensk snowboard och freeskiing. Tillsammans lyfter vi kvinnliga åkare och deras communities och därmed hoppas vi att The Flip bidrar till inspiration och pepp till att fler tjejer börjar åka snowboard/freeski. Tävlingen på lördag blir unik och jag hoppas det kan inspirera andra idrotter att ta efter, säger Linn Rydstedt sponsringsprojektledare på Svenska Spel.

The Flip avgörs klockan 12.30 på lördag.