Miljonstöd till nya rörelseprojekt

Skateboardförbundet, med generalsekreteraren Katharina Sterner, är ett av elva specialidrottsförbund som får pengar ur Framåtfonden. Pengarna ska gå till projekt som får fler i rörelse och sänker trösklar för fysisk aktivitet för både ungdomar, vuxna och äldre. Foto: Erik Simander/ Bildbyrån

Rapporter från Världshälsoorganisationen, WHO, visar att två av tre barn inte når upp till rekommenderad fysisk aktivitet per dag. Svenska Spel och Riksidrottsförbundet inledde därför en gemensam satsning 2017 för att få fler personer i rörelse. Två år efter starten har över 100 000 personer deltagit. Tack vare det positiva resultatet satsas det nu ytterligare en miljon kronor på att få fler svenskar i rörelse.

Framåtfonden ger nya, obeprövade aktiviteter möjlighet att växa och nå fler. Bland de projekt som nu beviljats medel ur Framåtfonden kan nämnas Golf- och Bowlingförbundets gemensamma satsning på rehabilitering av personer med fysisk- och psykisk funktionsnedsättning. Skateboardförbundets satsning Family On Board, som syftar till att få familjer att umgås och röra på sig genom att bli en del av skateboard-kulturen. Samt Fotbollförbundets projekt Gåfotboll som på ett kul sätt vill göra fotboll tillgängligt för fler.

– Framåtfonden stöttar projekt som har potential att inspirera dem som inte rör på sig att börja röra sig lite mer, eftersom den största effekten på folkhälsa kommer av att gå från att vara inaktiv till att göra någon form av aktivitet. Elitsatsningar är inget måste för att uppnå hälsoeffekt, så detta är ingen jakt på en ny Zlatan, säger Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden.

Sedan starten har Svenska Spel och Riksidrottsförbundet beviljat knappt 19 miljoner kronor ur Framåtfonden. Tillsammans med specialidrottsförbunden och deras föreningar har man genomfört hundratals aktiveringar med målet att inspirera och få fler att röra på sig. Svenska Spel och Riksidrottsförbundet uppskattar nu att fler än 100 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.

– Den svenska idrottsrörelsen är unik i världen och oerhört viktig för folkhälsan, men samtidigt är det många som inte lockas av att utöva traditionella idrotter. För att motverka fysisk inaktivitet är det avgörande att vi därför stöttar dem som uppmuntrar till nya sätt att röra på sig, säger Daniel Berglind.

Tack vare att de projekt Framåtfonden stöttat varit framgångsrika, i fråga om att få svenskar att röra på sig, utökas Framåtfonden från 7,3 miljoner kronor till 8,4 miljoner kronor under 2019 års ansökningsperiod. Ökningen möjliggör finansiering av fler projekt.

Nyligen beslutades att följande specialidrottsförbund beviljas medel ur Framåtfonden.

Bandyförbundets 3 mot 3.

Brottningsförbundets Wresfit.

Cricketförbundets Familjecricket.

Curlingförbundets Mini-curling.

Friidrottsförbundets Run All Around.

Fotbollförbundets Gåfotboll.

Golfförbundet och Bowlingförbundets JA! Tillsammans för ökad livskvalité.

Innebandyförbundets Innebandy Flex.

Korpen Motionsidrottsförbundets Pickleball.

Skateboardförbundets Family On Board.

Triathlonförbundets Try Triathlon.