Medel till lokala cykelföreningar genom Tillsammans för fler i rörelse

Under det första officiella världsmästerskapet i e-cycling vann Johan Norén på herrsidan och Cecilia Hansen på damsidan prestationspriset som delas ut i samarbete med initiativet Tillsammans för fler i rörelse. Vinstpengarna skänker Norén till Skövde Cykelklubb och Hansen till Norbergs Cykelklubb där de ska investeras i föreningarnas verksamhet för att sänka tröskeln till rörelse.

E-cycling eller virtuell cykling, har vuxit under de senaste åren och Sverige är idag en av de främsta nationerna inom grenen. I samband med det första officiella världsmästerskapet delades prestationspriset ut i samarbete med Svenska Spels och Riksidrottsförbundets gemensamma initiativ Tillsammans för fler i rörelse. Priset delas ut till de som har gjort de bästa prestationerna i förhållande till sin förmåga och Johan Norén och Cecilia Hansen vann 5 000 kronor var att skänka till valfri cykelförening. Vinstpengarna ska gå till cykelföreningens verksamhet för att få fler fysiskt aktiva.

– Det kändes självklart att skänka pengarna till min hemklubb Skövde CK. De kommer använda medlen till att anordna en inspirationsföreläsning för ungdomar. Cykling är ett bra och enkelt sätt att röra på sig. Jag hoppas att inspirationsföreläsningen leder till att fler får upp ögonen för cykling, säger mountainbike- och e-cyklisten Johan Norén.

– Norbergs CK arbetar just nu med att märka upp leder utifrån längd och svårighetsgrad. Genom tydligare information för mountainbikecyklisterna tror jag att ännu fler kommer vilja ge sig ut i skogen, säger Cecilia Hansen.

E-cycling blev en del av Svenska Cykelförbundet 2019 och under 2020 har det utvecklats till en egen gren. Förutom att dela ut ett prestationspris har initiativet Tillsammans för fler i rörelse även gett medel till Svenska Cykelförbundet för att fortsätta utvecklingen av e-cyclingen i Sverige.

– Samarbetet med Tillsammans för fler i rörelse gör att fler kan komma i kontakt med e-cyclingen. Just nu har nästan 12 000 personer tittat på vår sändning från VM, vi tror att det kommer bidra till att intresset för e-cycling kommer öka ytterligare. Framåt planerar vi även för lopp som passar en bredare målgrupp, säger Conny Björnehall, ordförande e-cycling på Svenska Cykelförbundet.

Tillsammans för fler i rörelse drivs sedan våren 2017 gemensamt av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet.

– E-cycling är ett väldigt fint exempel på hur Svenska Cykelförbundet arbetar för att utmana synen på traditionell träning och tävling. Vi är så glada över att få vara med och stötta Svenska Cykelförbundet i deras verksamhet för att få fler fysiskt aktiva och att vi tillsammans kan skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett förutsättningar. Jag hoppas att vinstsumman kan ytterligare hjälpa cykelföreningarna i deras arbete med att sänka tröskeln till rörelse, säger Linn Rydstedt, projektledare för Tillsammans för fler i rörelse på Svenska Spel.

Läs mer om Tillsammans för fler i rörelse.