Kriminalkommissarie Michael Bahrs föreläser om matchfixning hos Svenska Spel

Matchfixning ofta kopplat till organiserad brottslighet – Sverige inget undantag

Matchfixning är i hög utsträckning kopplat till organiserad brottslighet över nationsgränserna. Sverige är inget undantag, utan kan snarare vara ett tacksamt mål och särskilt i de lägre divisionerna. Det berättade den tyske kriminalkommissarien Michael Bahrs, en av Europas mest erfarna utredare av matchfixning, när han föreläste hos Svenska Spel.

Representanter från idrotten, media och spelbranschen samlades vid det första seminariet hos Svenska Spel i Solna för att ta del av kriminalkommissarie Michael Bahrs erfarenheter av utredningar om matchfixning. På eftermiddagen var det dags för ett längre seminarium med deltagare från myndigheter, polisen och idrotten.

Utifrån de tyska utredningar som Michael Bahrs medverkat i berättade han hur den organiserade brottsligheten bakom matchfixning är uppbyggd, och hur den verkar över nationsgränserna med kopplingar över hela världen. De kriminella organisationerna köper till exempel in sig i klubbar, och mutar spelare, domare och ledare. Han visade också konkreta bevis på matchfixning så som spelkvitton och transaktioner med mångmiljonbelopp.

Den tyska polisen har varit framgångsrik i att utreda matchfixning, vilket har lett till att många kriminella kunnat dömas. Totalt har det tyska rättsväsendet utdömt över hundra års fängelsestraff kopplat till matchfixning.

Kopplingar till Sverige

I flera av fallen finns kopplingar till Sverige. Michael Bahrs förklarade hur de kriminella nätverken kan se till att placera utvalda fotbollsspelare i Sverige för att i förlängningen kunna fixa matcher. Enligt Bahrs är fotbollsspelarna och klubbarna i de lägre svenska divisionerna ett tacksamt mål för uppgjorda matcher eftersom spelarna har låga löner och klubbarna dålig ekonomi.

I Sverige är ett antal fotbollsmatcher, hela vägen upp till högsta nivå, misstänkta för matchfixning. Svensk Elitfotboll och Svenska Spel har sedan 2016 en gemensam resurs i den före detta elitspelaren Anders Wikström som besökt samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan och föreläst i spelansvar och riskerna med matchfixning även för ungdomslag och akademier. Svenska Spel finansierar även en tjänst på Riksidrottsförbundet som leder förbundets arbete mot matchfixning.

– Vi är glada att så många kom för att höra Michael Bahrs. Matchfixning är ett hot både mot idrotten och spelbolagen och därför jobbar vi på Svenska Spel med förebyggande insatser och med löpande övervakning av våra spel. En viktig del i det förebyggande arbetet är kunskapsspridning, till exempel genom den här typen av seminarier, säger Jan Svensson, strategisk utredning och tillsyn på Svenska Spel.

Mer om matchfixning

Svenska Spels arbete mot matchfixning
Min match – tipsfunktion där du anonymt kan rapportera misstänkt matchfixning
Michael Bahrs sida om matchfixning – på tyska