Många debutanter när handbollslandslagens OS-trupper presenterades

Svenska Handbollförbundet har i dag presenterat de båda landslagen som kommer representera Sverige i sommarens OS i Tokyo. Majoriteten av herrtruppen utgörs av spelare som i vintras tog ett sensationellt VM-silver. Damtruppen har i sin tur nio OS-debutanter och många spelare som till vardags spelar i den svenska högstaligan SHE.

Herrlandslaget tog ett sensationellt VM-silver i januari och förbundskapten Glenn Solberg har valt att i stort sett enbart ta ut spelare som var med då.

– Det är spelare som levererade såväl under VM som under EM- och OS-kvalen och de spelare som jag tror kan ta Sverige längst i OS. Jag är stolt över att kunna presentera en OS-trupp med så otroligt duktiga spelare, säger Glenn Solberg till Handbollslandslaget.se.

Damernas förbundskapten Tomas Axnér har tagit ut fem spelare som var med i Rio 2016, övriga nio är OS-debutanter. I truppen ingår också fem spelare som till vardags spelar i svenska lag.

– Det har verkligen varit svårt att plocka ut de 14 spelare som ska representera Sverige i OS. Vi har vägt in många olika parametrar i uttagningen, men landade till slut tryggt i den här truppen, säger Tomas Axnér.

Svenska Spel är huvudsponsor till såväl Sveriges Olympiska Kommitté som till Svenska Handbollförbundet och Svensk Elithandboll. Stina Packalén, avtalsansvarig projektledare, säger att det är glädjande att det är två så starka trupper som åker till Tokyo.

– Herrlandslaget gjorde ett fenomenalt VM i vintras och visade att allt går med ett sammansvetsat lag där alla kämpar för varandra. Det ska bli väldigt roligt att följa deras resa i Tokyo, säger hon och fortsätter:

– Det är också glädjande att damtruppen består av så många spelare som till vardags spelar i SHE. Det visar att vi har en stark liga i Sverige där man kan utvecklas både som talang och som rutinerad landslagsspelare, vilket vi på Svenska Spel jobbat hårt för under väldigt många år.

Sveriges herrar spelar sin första match mot Bahrain den 24 juli medan damerna inleder sin OS-resa mot Spanien den 25 juli.

Läs mer om den svenska herrtruppen.

Läs mer om den svenska damtruppen.