Många nya åkare i årets upplaga av Team Svenska Spel.

Många debutanter i nya Team Svenska Spel

14 nya skidåkare ansluter till Team Svenska Spel. Det står klart när hela teamet för säsongen 2020/2021 presenteras i dag. Totalt är det 22 talangfulla åkare som utgör Svenska Skidförbundet längd och Svenska Spels gemensamma satsning på utvecklingslandslaget Team Svenska Spel.
– Det betyder mycket och det underlättar väldigt i satsningen, säger Trillevallenåkaren Olle Jonsson som bor i Östersund och är är en av årets teamdebutanter.

Premiärsäsongen blev mycket framgångsrik för Team Svenska Spel, den satsning på utvecklingslandslaget som Svenska Spel och Svenska Skidförbundet längd initierade när ett nytt långsiktigt partneravtal skrevs förra sommaren. Flera av åkarna var tongivande i junior- och U23-VM där det blev många medaljer, och en av teamets mest lysande stjärnor, Linn Svahn, fick sitt stora internationella genombrott och vann hela sprintcupen.

Tre av åkarna som ingick i teamet den gångna säsongen tog sig hela vägen upp i A-landslaget, som presenterades i mitten av maj. Förutom Linn Svahn också Emma Ribom och Moa Lundgren. Att Team Svenska Spel hade en mycket lyckad premiärsäsong råder det alltså inga tvivel om.

– Det är verkligen kul att se vilka kliv de har tagit den här vintern och kul att se att det hårda jobb vi gjort har gett resultat, har Ida Ingemarsdotter, som var tränare för Team Spel även den gångna säsongen, tidigare sagt.

Flera nyheter
För några veckor sedan presenterades nyheter kring vilka tränare som kommer ansvara för Team Svenska Spel och i dag presenteras vilka åkare som kommer ingå i teamet. Totalt handlar det om 22 talangfulla skidåkare, 7 kvinnor och 15 män. Majoriteten av åkarna är debutanter i teamet.

– Vi tror på alla åkare, det är därför vi har tagit ut dem, säger den nye landslagschefen Anders Byström. Vi hoppas att flera av de yngre kan ta stora steg inför kommande vinter.

– Ett spännande namn är förstås juniorvärldsmästarinnan Louise Lindström, som nu tar steget upp i seniorklassen, fortsätter Anders.

Just Louise Lindström, som var med redan under premiärsäsongen, ser fram emot att få ytterligare en säsong med teamet.

– Det känns jättehäftigt och är jätteinspirerande att få chansen ytterligare ett år, säger 20-åringen och berättar att första året i Team Svenska Spel var väldigt utvecklande för henne.

– Jag hade inte kunnat önska mig ett bättre förstaår. Det var nya inputs i träningen och jag lärde mig väldigt mycket. I början var man lite osäker, men man växte in i det och det var häftigt att fajtas med de äldre och se hur de gjorde.

Och att se hur de äldre åkarna i teamet tog sig hela vägen till världscupsstarter, beskriver Louise som inspirerande.

–Det var ett kvitto på att vi hade haft ett väldigt bra träningsår.

Louise tror att mycket av hennes egen utveckling under det gångna året kan tillskrivas just att hon fick chansen att tillhöra Team Svenska Spel. Att ha ett helt lag att träna tillsammans med på läger en gång i månaden, gjorde att Louise verkligen, som hon själv beskriver det, tog stora steg i rätt riktning.

Tre orter
En annan nyhet för året är att Team Svenska Spel kommer verka på tre orter; Falun, Östersund och Umeå. Landslagschefen Anders Byström menar att det för längdskidåkningens utveckling i Sverige är oerhört viktigt att, som nu i samarbete med Svenska Spel, skapa elitmiljöer där åkarna faktiskt finns.

– Vi får stärkta resurser där de flesta av våra elitåkare bor, vilket ger ännu större möjligheter till utveckling och uppföljning. Team Svenska Spel blir mestadels fokuserat på hemorten, men lagets medlemmar kommer också att ha läger tillsammans under hösten, förutsatt att världens hälsostatus medger det, säger han.

Louise Lindström, som vid sidan av skidåkningen studerar till byggnadsingenjör, håller med honom.

– Kvaliteten på passen, det är det som utvecklar mest. Kan vi på ännu fler pass ute i vardagen ha samma kvalitet som när vi är på läger, kan det bli riktigt bra. Det blir väldigt mycket vi kan påverka här hemma.

Tillbaka efter laglösa år
En som gör debut i Team Svenska Spel är 25-årige Olle Jonsson. Efter att ha varit med i vad som tidigare hette Utmanarlaget, har han varit ”laglös” under några säsonger. Ändå har han visat framfötterna och fått göra flera världscupsstarter. Nu får han chansen att utvecklas tillsammans med Louise och de andra i Team Svenska Spel.

– Det känns riktigt bra, faktiskt. Det har varit några år när jag varit och nosat utanför, så det känns riktigt skönt att nu få chansen att vara med i ett lag, säger han och fortsätter:

– Det betyder mycket och det underlättar väldigt i satsningen, just med stöttningen med tränare och all service. Man kan lägga mer fokus på träning och den egna utvecklingen istället för att hålla på med allt roddande runt omkring. Sedan att få vara med andra likasinnade, och pusha varandra för att kunna ta nästa kliv, betyder väldigt mycket.

Hyllar tränarduon
Både Olle och Louise kommer ha sin bas i Östersund, där Ida Ingemarsdotter och Martina Höök ska ansvara för träningen. Olle Jonsson berättar att han har väldigt stort förtroende för de båda tränarna.

– Med deras guidning och vägledning känns det som man kan få in bra saker i träningen och lyfta många bitar. Det blir en kvalitetssäkring att ha dem med på träningarna, och det känns som att det är det som behövs för att lyfta min skidåkning.

Han får medhåll av Louise, som den gångna säsongen först hade Martina som tränare innan Ida tog över i samband med Martinas föräldraledighet.

– Kombinationen av dem båda tillsammans kan bli riktigt bra.

Både äldre och yngre åkare
Årets Team Svenska Spel är en blandning av både äldre och yngre åkare. 25-årige Olle Jonsson är bland de äldre medan 20-åriga Louise Lindström är yngst. Men båda har lika stora förhoppningar på att utvecklas inom ramen för Team Svenska Spel.

– Det ligger helt rätt i tiden och det blir några spännande år framöver där man kan få betalt för den tid man lagt ned och ta rejäla kliv. Det är många år kvar, konstaterar Olle, som siktar på att nå den absoluta världseliten, glatt.

Louise har inte satt upp några resultatmål utan ser främst en personlig utveckling framför sig. Men det faktum att hon nu kommer göra sin första säsong som senior, kittlar lite extra.

– Det blir väldigt spännande. Det blir tufft och roligt, en bra utmaning, sammanfattar hon.

Tror på nya genombrott
För Svenska Spel har satsningen på Team Svenska Spel varit väldigt lyckosam. Talangutveckling ligger i bolagets dna och den gångna säsongen var det alltså flera åkare i teamet som tog klivet från talang till yttersta elit. Nu hoppas man att få se liknande resor i år.

– Första året med Team Svenska Spel blev verkligen succéartat och det känns därför väldigt roligt att hälsa ett nytt gäng välkomna till teamet. För oss på Svenska Spel, som verkligen brinner för talangutveckling, ska det bli otroligt spännande att se alla åkares utveckling och jag är övertygad om att vi kommer få se flera genombrott, såväl personliga som nationella och internationella, också i år, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

Team Svenska Spel säsongen 2020/2021

Rebecca Öhrn
Född: 1996
Ort: Umeå
Klubb: IFK Umeå skidor

Moa Molander Kristiansen
Född: 1995
Ort: Falun
Klubb: Falun/Borlänge SK

Maria Nordström
Född: 1991
Ort: Falun
Klubb: Borås SK

Lisa Vinsa
Född: 1995
Ort: Östersund
Klubb: Piteå Elit SK

Sofia Henriksson
Född: 1994
Ort: Östersund
Klubb: Piteå Elit SK

Louise Lindström
Född: 2000
Ort: Östersund
Klubb: Falun/Borlänge SK

Alicia Persson
Född: 2000
Ort: Östersund
Klubb: Stockviks SK

Karl-Johan Westberg
Född: 1992
Ort: Falun
Klubb: Borås SK

Anton Persson
Född: 1995
Ort: Falun
Klubb: SK Bore

Jonas Eriksson
Född: 1997
Ort: Falun
Klubb: IFK Mora SK

Leo Johansson
Född: 1999
Ort: Falun
Klubb: Falun/Borlänge SK

Gustaf Berglund
Född: 1998
Ort: Falun
Klubb: IFK Mora SK

Eric Rosjö
Född: 1998
Ort: Falun
Klubb: IFK Mora SK

Filip Danielsson
Född: 1996
Ort: Falun
Klubb: SK Bore

Björn Sandström
Född: 1995
Ort: Östersund
Klubb: Piteå elit

Viktor Brännmark
Född: 1992
Ort: Östersund
Klubb: Piteå elit

Marcus Ruus
Född: 1994
Ort: Östersund
Klubb: Åsarna IK

Johan Ekberg
Född: 2000
Ort: Östersund
Klubb: Nacka-Värmdö SK

Olof Jonsson
Född: 1995
Ort: Östersund
Klubb: Trillevallens SK

Hugo Jacobsson
Född: 1997
Ort: Östersund
Klubb: Falun/Borlänge SK

Gustav Aflodal
Född: 1997
Ort: Östersund
Klubb: Offerdals SK

Johan Herbert
Född: 1999
Ort: Umeå
Klubb: IFK Mora SK