Lina satsar mot försvarat VM-guld med Elitidrottsstipendiet i ryggen

På söndag morgon går 26-åriga Lina Sjöberg från Uppsala in i finalen i den gymnastiska trampolindisciplinen DMT vid VM i Tokyo. I januari blir hon också klar med sin juristexamen från Uppsala Universitet. Många års studier kan då bockas av och hon kan äntligen hämta ut sitt diplom och ge sig ut i arbetslivet. Satsningen mot ännu ett VM-guld har hon kunnat genomföra bland annat tack vare Elitidrottsstipendiet som hon i januari tilldelades av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet och som det nu står klart att hon får för andra gången.

Redan som treåring började Lina Sjöberg träna gymnastik. Hon var ett väldigt aktivt barn som klättrade runt på möbler hemma, och för att få utlopp för energin valde hennes föräldrar att sätta henne i en barngymnastikgrupp. Det var där resan mot världseliten tog sin början.

– När jag var sex år började jag sedan att tävla i artistisk gymnastik och det gjorde jag fram till 2011 då jag gick över till trampolin, berättar Lina.

Och det är inom trampolin som hon på senare år nått stora framgångar. SM-medaljer har följts upp av internationella mästerskapsmedaljer på både EM och VM, och Uppsalagymnasten har under hela sitt liv haft ett tydligt mål – hon ska bli bäst i världen.

2018 kunde hon äntligen bocka av just den målsättningen när hon i november vann VM-guld i DMT, en av disciplinerna inom trampolin. Det har dock fått henne att börja fundera över sig själv och sin satsning.

– Jag har haft lite existenskris. I väldigt många år har jag velat bli bäst i världen och när jag i november äntligen uppnådde det med mitt VM-guld så kände jag ”jaha, vad nu då?”, berättar Lina.

Betydelsefullt stipendium
Hon har därför under 2019 valt att fokusera mer på individuell trampolin men samtidigt försöka behålla den höga nivån på DMT, detta inför VM i Tokyo som just nu pågår där hon också vill försvara sitt guld från i fjol.

För att kunna satsa ordentligt tilldelades Lina i samband med Idrottsgalan i januari Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium, ett stipendium som delas ut till idrottare som kombinerar elitsatsning med studier på minst halvfart. För Lina, som läser juridik på Uppsala Universitet, kom stipendiet att betyda väldigt mycket.

– Det var verkligen kul när jag fick mejlet. Då visste jag att fler såg att jag hade lyckats prestera samtidigt som jag pluggat. Det var jättekul och det underlättar så mycket för oss som tränar på hög nivå och samtidigt pluggar på heltid, säger Lina och berättar att pengarna, 25 000 kronor per termin, verkligen har hjälpt henne i vardagslivet.

Nu står det klart att hon också får stipendiet för andra gången.

– Det är skönt att kunna koncentrera sig på både studier och träning utan att behöva oroa sig för att det inte ska gå runt.

Kan inte leva på idrotten
För just det är något som hela tiden ligger över henne, rädslan och oron för att inte kunna få ekonomin att gå ihop. Att vara gymnast är nämligen inget man kan leva på och sponsorer är väldigt svåra att få.

– Vi syns inte så mycket utåt och därför är det svårt med sponsorer, säger Lina. Vi är väldigt fast i en spiral där man inte kommer så långt. Men jag är en av få gymnaster som över huvud taget har sponsorer, och det är jag väldigt tacksam för även om deras stöd inte hjälper mig att kunna leva på min idrott. De stöttar mig främst med träningskläder samt mellanmål och snacks.

Lina har därför fortfarande stor hjälp av sina föräldrar som stöttar henne i vått och torrt. Hon var också tidigt införstådd med vikten av att skaffa sig en utbildning, dels för att kunna ha något att falla tillbaka på den dagen idrottssatsningen är över och dels för att också kunna finansiera ett fortsatt satsande. Under hösten har hon skrivit sitt examensarbete inom familjerätt och vintern 2020 blir hon alltså äntligen klar.

– Det känns både väldigt skönt och lite läskigt. Det är dags att hitta ett jobb som jag hoppas kunna kombinera med min träning, men vi får se hur det går.

En svår kombination
Att kombinera elitidrottssatsningen med studier på heltid har inte varit lätt. Lina berättar att hon känt att hon inte riktigt hunnit med och har försökt få möjlighet att plugga på halvfart eller 75 procent, men något sådant har inte godkänts av universitetet.

– Som jurist i Uppsala har det varit omöjligt, säger hon och passar på att ge en känga till skolledningen.

– Universitetet tycker inte att idrott är skäl nog till att anpassa sina studier. Men jag har klarat mig hittills och ska klara mig sista terminen också!

Har kunnat bekosta tävlingsresor
Och som sagt, ekonomiskt har det heller inte varit enkelt. Därför kom stipendiet från Svenska Spel och Riksidrottsförbundet väldigt lägligt och Lina har tack vare det kunnat åka på tävlingar som hon annars inte skulle haft möjlighet att åka på.

– I min satsning mot European Games, som jag fick åka på i våras, fick jag också chansen att åka på en världscupstävling som jag fick finansiera själv, och tack vare stipendiepengarna kunde jag göra det. Jag behövde också själv bekosta den världscupstävling som gick i Ryssland i september och som var den första någonsin inom DMT, berättar Lina som i år har lagt 20 000 kronor mer än vad hon brukar lägga på tävlingar.

– Då har det varit skönt att veta att man har någon som hjälpt en och att man därför inte har behövt tacka nej.

En bra kombination
Lina menar att även om studier och träning är en svår kombination så är det en bra kombination, vilket hon också fått bekräftat av en föreläsare som besökte ett av de läger som Riksidrottsförbundet och Svenska Spel höll för stipendiaterna.

– Där sades det att man har bra förutsättningar att ta medalj på OS om man studerar och det är bra att veta. Även om man inte kan lägga 100 procent av sin tid på sin idrott så har man bra chanser.

Hon menar också att studierna har fått henne att faktiskt orka med träningen, och vice versa.

– Hade jag bara tränat om dagarna hade jag kunnat tröttna, så det är bra att få längta till träningen när man sitter med sina böcker, skrattar Lina.

Lina går in i VM-finalen klockan 06.00 svensk tid på söndag morgon, 1 december, och går att följa via FIG:s YouTube-kanal.