Längdlandslaget tar hjälp av svenska folket inför världscuptävlingarna 2021

Genom helasverigeshemmaklack.se har svenska fans kunnat heja och stötta landslagsåkarna under säsongen. Inskickade hejarop har sammanställts till ett ljudspår som åkarna kunnat lyssna på under träning.  Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

I samband med att längdlandslaget valde att dra sig ur återstående tävlingar i världscupen under 2020, som en följd av pandemin, bad de svenska folket om hjälp med att skapa så tävlingslik träning som möjligt inför tävlingarna under 2021. Inskickade hejarop från fans runtom Sverige har sammanställts till ett ljudspår som åkare kunnat lyssna på i sina hörlurar.

– Hur stor effekt det har under ett träningspass är svårt att avgöra, men kanske är det så att svenska folket bidragit till den där sista pricken över i som gör att jag kommer kunna vinka hejdå till konkurrenterna, berättar landslagsåkaren Emma Ribom.

Landslagskamraten Oskar Svensson instämmer i Emma Riboms tankar om att testa att höra publikens hejarop under förberedelserna till tävlingarna i världcupen 2021.

– Under all stentuff träning har hejaropen varit ett kul inslag som motiverat och påmint om hur mycket jag saknar att höra fansen jubel under tävling.

Att låta längdlandslaget lyssna till svenskarnas hejarop under träning har haft syftet att göra de svenska fansen till en del av åkarnas förberedelser och därigenom manifestera den särskilt viktiga roll fansen spelar i en tid när publik inte tillåts under tävlingar.

Den eventuella effekten på det faktiska resultatet under kommande tävlingar återstår att se. Att utreda publikens betydelse vid idrottsliga prestationer är dock inget nytt, det har forskare ägnat sig åt sedan lång tid tillbaka.

– Redan för över hundra år sedan gjordes tidiga studier om hur prestationen påverkas i närvaro av andra. I dag är det känt att publiken kan påverka en idrottares prestation på olika sätt. Att träna tävlingslikt och tillföra publikljud även under träningspass kan därför vara en del i det psykologiska förberedelsearbetet inför tävlingar. Många elitidrottare beskriver också den mäktiga känsla de upplevt när publikens jubel hjälpt dem att få ut det där extra i prestationen under tävling, säger Carolina Lundqvist som är prestationspsykologisk rådgivare åt SOK.

Effekten på hejarop är individuell, men under sekundkampen i skidspåren kan det vara av betydelse anser Carolina Lundqvist.

– Det är många timmars hård träning som ligger bakom en framgångsrik prestation. Bland den yppersta eliten är det små detaljer som avgör om man hamnar på eller utanför pallen. När tävlingssäsongen blir osäker så kan det bli en extra utmaning att hålla motivationen på topp över tid. Att påminna sig om den energi det kan ge att möta publikens jubel på tävling skulle kunna vara en pusselbit som hjälper vissa åkare att behålla fokus och riktning mot de långsiktiga målen, säger Carolina Lundqvist.

För att hjälpa längdlandslaget under träning har svenska folket kunnat gå in på helasverigeshemmaklack.se och spela in egna hejaljud (nya bidrag tas fortfarande emot) Därefter har bidragen sammanställas till ett ljudspår som åkare kunnat lyssna på i sina hörlurar. Initiativet sker i samarbete med Skidförbundet och partnern Svenska Spel.

– Som stolt partner hejar vi på längdlandslaget i vått och torrt, i träning och på tävling. Med pausad tävling under 2020 ville vi hjälpa våra åkare att behålla toppformen eller vässa den ytterligare tills tävlingarna startar igen 2021. Därför har vi tagit hjälp av hela svenska folket som kunnat skicka in sina hejarop för att peppa åkarna medan de tränar i spåren. Om det blir en succé kanske det kan bli till ett permanent inslag under längdlandslagets träning, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.