Längdlandslaget ber svenska folket om hjälp – vill höra hejarop under träningspass

Längdlandslaget tar hjälp av fansen för att finslipa formen. Genom att ta del av fansens hejarop under träning hoppas man kunna vässa formen ytterligare.
Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Tillsammans med övriga nordiska länder har det svenska längdlandslaget valt att dra sig ur återstående tävlingar i världscupen under 2020, som en följd av pandemin. Nu ber längdlandslaget svenska folket om hjälp med att skapa så tävlingslik träning som möjligt under förberedelserna till tävlingarna 2021. För att bidra önskar landslaget att svenska folket skickar in hejarop som sedan ska spelas upp i åkarnas hörlurar när de tränar.

Att låta längdlandslaget lyssna till svenskarnas hejarop under träning har syftet att konservera eller vässa åkarnas form till kommande tävlingar, samt visa fansen vilken viktig roll de spelar.

– Att höra publikens jubel under tävling hjälper oss åkare att fokusera utåt i stället för på tröttheten inom oss. Det känns spännande att testa vilken effekt svenska folkets stämmor kan ha också på träning. Men om man bortser från just effekt och resultat ska det bli kul att ses, eller ja, höras igen, för vi saknar så klart de svenska fansens närvaro, säger Maja Dahlqvist, landslagsåkare.

Forskning för att utreda publikens betydelse vid idrottsliga prestationer har gjorts sedan lång tid tillbaka.

– Redan för över hundra år sedan gjordes tidiga studier om hur prestationen påverkas i närvaro av andra. I dag är det känt att publiken kan påverka en idrottares prestation på olika sätt. Att träna tävlingslikt och tillföra publikljud även under träningspass kan vara en del i det psykologiska förberedelsearbetet inför tävlingar. Många elitidrottare beskriver också den mäktiga känsla de upplevt när publikens jubel hjälpt dem att få ut det där extra i prestationen under tävling, säger Carolina Lundqvist som är prestationspsykologisk rådgivare åt SOK.

Effekten på hejarop är individuell, men under sekundkampen i skidspåren kan det vara av betydelse.

– Det är många timmars hård träning som ligger bakom en framgångsrik prestation. Bland den yppersta eliten är det små detaljer som avgör om man hamnar på eller utanför pallen. När tävlingssäsongen blir osäker så kan det bli en extra utmaning att hålla motivationen på topp över tid. Att påminna sig om den energi det kan ge att möta publikens jubel på tävling skulle kunna vara en pusselbit som hjälper vissa åkare att behålla fokus och riktning mot de långsiktiga målen, säger Carolina Lundqvist.

För att hjälpa längdlandslaget under träning kan svenska folket gå in på helasverigeshemmaklack.se och spela in egna hejaljud. Därefter kommer bidragen sammanställas till ett ljudspår som åkarna kommer lyssna på i sina hörlurar. Initiativet sker i samarbete med Skidförbundet och partnern Svenska Spel.

– Som stolt parner hejar vi på längdlandslaget i vått och torrt, i träning och på tävling. Med pausad tävling under 2020 vill vi hjälpa våra åkare att behålla toppformen eller vässa den ytterligare tills tävlingarna startar igen 2021. Därför tar vi nu hjälp av hela svenska folket att skicka in sina hejarop för att peppa åkarna medan de tränar i spåren, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.