Stina Nilsson, t v, är en av alla landslagsåkare som ser fram emot en ny säsong utan större mästerskap.

Landslagsstjärnan Stina Nilsson: ”Jag älskade barmarksträning”

Svenska Spel och Svenska Skidförbundet längdåkning inledde tidigare i år ett långsiktigt samarbete som spänner över flera stora mästerskap hela vägen fram till 2026. Säsongen har precis dragit igång och landslagsstjärnan Stina Nilsson har bland annat vässat formen i Idre.
– Det känns bra. Jag behöver ett riktigt gym för att kunna köra min individuella träning efter skadan och Idre passade perfekt.

Vad betyder det för din motivation att det varken är VM eller OS den här säsongen?
– Jag tycker inte riktigt att det gör något. Det finns fortfarande saker som jag vill utveckla och bli bättre på, nu kan jag fokusera på det. Sedan finns det ju tävlingar som jag ser fram emot att köra också.

Är det viktigare att utvecklas än att vinna tävlingar den här säsongen?
– Det sitter ju lite ihop. Blir man bättre så finns det ju större chans att stå högst upp på pallen och det vill jag alltid göra.

Svenska Spel satsar tillsammans med Riksidrottsförbundet – genom projektet Framåt för fler i rörelse – på att få fler människor aktiva. Både unga och gamla. Vad tror du krävs för att motivera människor till fysisk aktivitet?
– Jag tror att många bara behöver en liten push för att ta sig ut. I Östersund där jag bor så har en orienterings-app som heter hittaut* blivit populär. Den skickar notiser och uppmanar folk att ta sig ut och hitta kontroller i skogen. Om folk bara kommer ut i naturen och rör på sig så kommer de att känna “gud vad jag mår bra av det här” och se fördelarna med att röra på sig.

Vad kan skidsporten göra för att attrahera fler utövare och bidra till att fler kommer i rörelse?
– Jag hoppas att jag och alla andra i landslaget kan ge lite inspiration, att folk som ser oss i Vinterstudion tänker att “det där kan vi också göra”. Det finns visserligen utmaningar eftersom skidåkning är en materialsport och vi är beroende av snö. Men om man bara kan se till att fler får tillgång till skidor, pjäxor och stavar så tror jag fler skulle ta chansen att testa sporten. Om man verkligen gillar längdskidor så behövs knappt snö i början, när jag var liten så åkte jag skidor på gräsmattan hela sommaren, haha.

Hur kom det sig att det blev just skidor för dig?
– Jag tror det var arv, att jag fick intresset från mina äldre syskon, mina föräldrar tävlade inte i längdskidor, men de var väldigt idrottsintresserade. Jag minns att jag verkligen längtade efter att få träna med kompisarna i klubben. Jag älskade barmarksträning och bad om att få hemläxor “gör tio armhävningar” och så vidare.

Vilken tävling längtar du mest efter den här säsongen?
– Alla tourer ska bli roliga. Speciellt den nya touren i Sverige och Norge. Det blir något helt nytt och intresset här uppe är enormt, jag tror det blir en riktigt folkfest.

*Orienteringsförbundets satsning hittaut får barn och vuxna att ta sig ut i naturen med hjälp av en fysisk eller digital karta. Aktiviteterna bidrar till att fler kommer i rörelse och förhoppningsvis ett ökat intresse för orientering. Projektet utvecklas bland annat med 750 000 kronor från Framåtfonden som är en del av projektet Framåt för fler i rörelse.