KGFC:s skyttedrottning om matchfixning: ”Jag har alltid tyckt att det här är allvarligt, farligt och förstör för sporten”
Spelandet på damfotboll har ökat kraftigt under de senaste åren och antalet bolag världen över som erbjuder spel på svensk damfotboll var förra året hela 272 stycken. Därmed ökar också risken för att ett av de största hoten mot idrotten, matchfixning, också ska drabba svensk damfotboll. Därför genomförs just nu en informationsturné för ett utbilda de svenska damelitspelarna i ämnet. I går var det spelarna och ledarna i Kopparbergs/Göteborg FC som utbildades.
Damfotbollen har hittills varit förskonad från matchfixning, berättar Johan Claesson, Integrity Officer på Svenska Fotbollförbundet och den som håller i utbildningsturnén.
– I dagsläget finns det inget problem med fixade matcher. Däremot ökar alltså spelet på svensk damfotboll och därmed också risken för matchfixning, berättar Johan Claesson.
Under utbildningen, som initierats av Svenska Spel, huvudsponsor till både Elitfotboll Dam och Svenska Fotbollförbundet, går Johan igenom grunderna i matchfixning, vad det är och vilka som ligger bakom.
– Jag pratar också om hur man ska agera om man kommer i kontakt med matchfixning och vilka regler det är som gäller.
Och det man ska göra är att säga nej.
– Ja, man ska säga nej på en gång samt kontakta lämplig person som man har förtroende för inom sin förening. Man kan också direkt kontakta oss på Svenska fotbollförbundet.
Johan Claesson berättar att spelarna verkligen tar till sig budskapet på ett bra sätt, men att de i viss mån blir förvånade när de får förståelse för hur stort matchfixningshotet är.
– De är positiva till att de får information om problemet samtidigt som de tar emot den med viss förvåning och oro att matchfixning även kan drabba dem och inte bara herrspelare.
”En bra utbildning”
Rebecka Blomqvist, forward och skyttedrottning i Kopparbergs/Göteborg FC, var en av spelarna som var med under gårdagens utbildning. Hon berättar att hennes syn på matchfixningsproblematiken egentligen inte har förändrats, men hon framhäver vikten av att ändå få mer information.
– Jag har alltid tyckt att det här är allvarligt, farligt och förstör för sporten. Men det är viktigt att vi får bra information och en bra utbildning, det gör att vi inser allvaret och kan vara beredda på ett alert sätt.
– Framför allt tar jag med mig att det finns hjälp och stöd att få om någon skulle bli utsatt eller närmad i sådana här syften, säger Rebecka som nyligen blev uttagen i den landslagstrupp som ska representera Sverige i Algarve Cup.
För Svenska Spel är utbildningsturnén för spelarna i damelitklubbarna en väldigt viktig del i arbetet mot matchfixning.
– Vi på Svenska Spel arbetar väldigt hårt för att motverka matchfixning. Det är inte bara ett hot mot idrotten, kraftfulla åtgärder mot matchfixning ligger även i konsumenternas, spelbranschens och hela samhällets intresse. Därför är det för oss väldigt viktigt att idrottare och ledare på alla nivåer får kunskaper för att kunna stå upp mot matchfixarna och det är därför vi har den här typen av satsningar i våra samarbetsavtal med Sveriges idrottsorganisationer, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.