KDFF-tränaren utsedd till årets tränare – ”Det här är hela teamets pris”

Hon ledde Kristianstads DFF till en hedrande tredjeplats i OBOS Damallsvenskan. Nu har Elisabet Gunnarsdottir tilldelats Svenska Spels pris till Årets tränare, ett pris hon delar med hela tränarteamet.
– Det här är det bästa tränarteam jag någonsin haft så det här priset delar jag fullständigt med de andra.

I kväll sändes galan Damallsvenskans bästa där spelare och tränare hyllades för fantastiska prestationer under den gångna säsongen. Ett av priserna som delades ut var Svenska Spels pris till Årets tränare, ett pris som tilldelades Kristianstads DFF:s Elisabet Gunnarsdottir.

– Det är klart att det alltid känns bra när någon i teamet får en utmärkelse, det är ett kvitto på ett bra jobb. Det här är således absolut inte bara mitt pris, det är teamets pris, säger Elisabet stolt och berättar om en turbulent vår där teamets samarbete stärktes enormt.

– Jag blev sjuk i maj och var borta i flera veckor. Då skötte mina assisterande tränare stora delar av träningen, och när jag kom tillbaka hade vi ett bättre samarbete än någonsin.

”Haft extremt roligt”
Det var inte bara Elisabets frånvaro som stökade till det. Laget drabbades av flera skador och två spelare fick byta fokus från fotbollsplanen till familjelivet när de blev gravida. Unga spelare fick chansen och tog den och Elisabet menar att alla i och runt laget verkligen bidragit till klubbens bästa säsong någonsin. Mycket tack vare stämningen i truppen.

– Vi har haft extremt roligt tillsammans och spelat en bra och underhållande fotboll.

Hon försöker att inte ha några förväntningar inför en säsong, men förhoppningar fanns det gott om när serien drog igång i juni.

– Vi hade stora förhoppningar om att ligga topp tre och vi visste att både FC Rosengård och Kopparbergs/Göteborg FC hade extremt bra trupper och var ganska överlägsna på pappret. Men vi skulle göra allt vi kunde för att ta den tredje Champions League-platsen, och det är klar att det var väldigt befriande när vi uppnådde det.

– När man uppnår sina mål tillsammans med människor man jobbat med länge är det en otroligt häftig känsla, det finns inget bättre, konstaterar Elisabet Gunnarsdottir.

10 000 kronor till sin egen utveckling
Hon beskriver sig själv som en tränare som alltid ser till lagets bästa och prioriterar laget framför enskilda individer. Hon är lojal och vill ha lojala personer omkring sig, vilket hon också har i Kristianstad.

– Det är viktigt för mig att man jobbar hårt och fullt ut tror på de idéer som vi gemensamt kommit överens om. Det är också viktigt att man varje dag försöker göra andra runt omkring en bättre, då blir man också bättre själv. Det är alltid en för alla, alla för en.

Elisabet tilldelas 10 000 kronor av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel för att utveckla sig själv som tränare och ledare. Och utveckling, det är något hon menar att man aldrig kan få för mycket av.

– Jag vill hela tiden lära mig något och har precis avklarat proutbildningen på förbundet. Man är aldrig färdig utan utvecklas hela tiden.

Vad hon ska använda prispengarna till har hon inte bestämt, men en sak står klart för henne.

– Jag ska komma på något som ska gynna oss alla i teamet.

”Tränarna är extremt viktiga”
Svenska Spels sponsringsprojektledare Sara Pettersson är glad att kunna bidra till Elisabet Gunnarsdottirs fortsatta utveckling.

– För oss på Svenska Spel är det väldigt viktigt att den svenska damfotbollen utvecklas hela vägen från gräsrot till elit. Det är därför vi, vid sidan av vårt huvudsponsorskap av Svenska Fotbollförbundet, också varit huvudsponsor till Elitfotboll Dam och föreningarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan under många år. Och det är inte bara duktiga spelare som behövs, också tränarna är extremt viktiga för att vi ska ha ligor och landslag som konkurrerar med de bästa i världen. Därför är vi väldigt glada att genom Svenska Spels pris till Årets tränare kunna bidra till Elisabets fortsatta utveckling och vi ser fram emot att se hur hon sprider sina kunskaper till nya spelare under lång tid framöver.