Kampen om rent spel
Med information och verktyg arbetar Riksidrottsförbundet för att öka medvetenheten och kunskapen om matchfixning. RF:s nye samordnare Jakob Uddeholt är idrottsrörelsens språkrör och stöd i striden mot spelfusk.
Ett par månader har gått sedan Jakob Uddeholt iklädde sig rollen som Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning. Första tiden har till största del handlat om att sätta sig in i det komplexa ämnet – något han fick en del inblick i under sina åtta år som SLO i Hammarby fotboll.
– Där var matchfixning något man sett kommit från sidan och som det har informerats om på säkerhetsträffar, men det var länge något som man inte jobbade så riktat mot. Under lång tid trodde man att problemet var mycket större i andra länder innan man förstod att det fanns nära inpå även här och även kunde bli ett problem under ett arrangemang, säger Jakob Uddeholt och refererar till matchen mellan Jönköping Södra och Östersunds FK när en i publiken sprang in på planen.
– Det var relaterat till matchfixning, och samtidigt tog arbetet mot problematiken allt mer fart inom fotbollen. Då började jag intressera mig mer för frågan.
Hans roll kan delas in i två huvuddelar: samverkan samt utbildning. Samverkansdelen handlar om att föra idrottens talan i de forum där aktörer arbetar ihop mot problemen. Främst handlar det om att sitta med i Spelinspektionens matchfixningsråd tillsammans med representanter från Kulturdepartementet, Finansdepartementet, Polisen, Åklagarmyndigheten och spelbranschen.
Utbildningsdelen handlar om att stötta de olika idrotternas specialförbund med undervisning och information.
– Det kan beskrivas som en sorts hjälp till självhjälp, där jag hjälper förbunden att utveckla strategier och handlingsplaner. Jag tror att min roll fyller en väldigt viktig funktion då den blir idrottens samlade röst och resurs både i det förebyggande och operativa arbetet. Framför allt stärker det idrottens perspektiv. Och under den korta tid jag jobbat uppfattar jag att det finns en stor tacksamhet att det här stödet finns.
Jakob Uddeholt ser tydliga resultat av att tjänsten funnits inom Riksidrottsförbundet. Fler är medvetna om problemet och jobbar aktivt mot det.
– Förut fanns en naivitet kring det här och den finns inte alls kvar. Nu finns en medvetenhet och skarp vilja i allt från idrottens förbund till spelbolag, där Svenska Spel bidragit väldigt starkt till den utvecklingen.
Utmaningarna är fortfarande många. Fler behöver våga prata om matchfixning, säga nej och rapportera oegentligheter. En annan utmaning är att få till de rätta verktygen.
– Nu har vi nya och skärpta regelverk inom lagstiftningen, men det pågår arbete med att se över hur det kan bli ännu mer effektivt.
Att Svenska Spel finansierar tjänsten möjliggör enligt Jakob Uddeholt ett starkare arbete för idrotten mot matchfixning, men har också ett symbolvärde.
– Det visar på ett spelbolag som tar frågan på allvar och skickar viktiga signaler till omvärlden och idrotten, att de inte är en motpol utan en medaktör i frågan. I dag finns andra spelbolag som tar ansvar, men man kan definitivt se Svenska Spel som ett flaggskepp i det här arbetet.
Trots ihärdiga insatser tror Jakob tyvärr att vi får leva med matchfixning ett bra tag till. Bara i somras misstänkte Svenska Fotbollförbundet att 13 av säsongens matcher i Division II Södra Svealand var manipulerade.
– Det är en fingervisning att det bara är toppen på ett isberg som vi känner till. Hela fenomenet är fruktansvärt, det är ju något som på ett väldigt konkret sätt riskerar att förstöra idrotten både inifrån och utifrån. Men jag hoppas att framtiden ger så starka verktyg att det här hålls marginaliserat.
Så kan alla bidra!
På utbildningsplattformen minmatch.se finns allt ifrån utbildningar till information om idrottens regelverk kopplat till matchfixning. Här finns också en anonym rapporteringsfunktion om man själv blivit utsatt eller misstänker en matchfixning eller otillåten vadhållning.
Foto: Fond & Fond