Jitex-tränaren tilldelas det sjätte Pia-stipendiet av Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet

Jitex tränare Kajsa Tornfalk är den sjätte mottagaren av Pia-stipendiet, Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundets gemensamma stipendium för eldsjälar inom damfotbollen. Detta tillkännagavs under Fotbollsåret 2020 som sändes i TV4 tidigare i kväll. Stipendiesumman är 50 000 kronor och Kajsa Tornfalk får stipendiet för sitt starka ledarskap som fört laget uppåt i seriesystemet.

Pia-stipendiet är inrättat av Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet och delades ut första gången våren 2018. Totalt är 500 000 kronor avsatta till tio stipendier.

Nu är den sjätte stipendiaten utsedd: Kajsa Tornfalk, tränare i Jitex Mölndal BK.

– Superroligt att någon vill uppmärksamma vad jag gör i den här lilla föreningen i det stora, säger Kajsa Tornfalk som tog över som A-lagstränare för Jitex i fjol.

Men Kajsas engagemang i klubben började långt tidigare än så. 34-åringen spelade 12 säsonger i klubben och under den långa karriären vann hon Gothia Cup, upplevde tre serievinster, spelade fyra säsonger i Damallsvenskan och fick chansen i en F18-landskamp.

Under sitt första år som tränare i klubben tog hon upp laget i Elitettan, efter tre års tidigare kvalförluster. I år ledde hon laget till en placering på den övre tabellhalvan och den unga truppen fylls ständigt på med spelare från föreningens stora ungdomsverksamhet.

– Utan alla bakom mig i klubben, alla spelarna och alla i organisationen så hade jag aldrig någonsin kunnat få det här. Utan dem så finns jag inte heller, säger Kajsa Tornfalk.

Hyllas av Pia Sundhage
Priset tillkännagavs under kvällens gala Fotbollsåret 2020. För juryordföranden, tillika stipendiets namngivare, Pia Sundhage, är det speciellt att dela ut stipendiet till en Jitextränare. Det var nämligen i Mölndalsklubben som hon själv slog igenom. Totalt representerade Sundhage Jitex under åtta år av sin karriär.

– Jag är så himla glad att jag får ge priset till en Jitextränare. 12 år i klubben som spelare vittnar om att du har uthållighet och hållbarhet. Och som tränare med ditt engagemang, har du en nyfikenhet att vilja bli bättre och lära. Du är en bra förebild och därför är jag väldigt glad att just du Kajsa får detta pris, hälsar Pia i ett videomeddelande från Brasilien, där hon numera arbetar som förbundskapten för damlandslaget.

Det är fotbollens huvudsponsor Svenska Spel, som tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, har initierat och finansierat stipendiet. Sara Pettersson är sponsringsprojektledare och är stolt över att genom stipendiet få kunna hylla en ung, lovande tränare med framtiden för sig.

– Svenska Spel är fotbollens huvudsponsor och bästa vän och vi jobbar stenhårt för att stärka svensk fotboll från gräsrot till elit. En viktig del i det arbetet är att bidra till utvecklingen av duktiga tränare. Samtidigt vill vi uppmärksamma personer som betytt mycket för damfotbollens utveckling, och Kajsa Tornfalk är en mycket värdig mottagare av Pia-stipendiet. Vi ser fram emot att följa hennes tränarkarriär under många år framöver, säger hon.

Juryns motivering
För att erhålla Pia-stipendiet, och därmed bli ambassadör för svensk damfotboll, ska personen haft betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Verksam i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.

Kajsa Tornfalk, Jitex BK, har visat att hon ”håller över tid”, både som ledare och som spelare med tolv säsonger i klubben. Hennes engagemang, envishet och vilja att lära har gjort skillnad inom damfotbollen i allmänhet och i klubben Jitex i synnerhet.

Kajsa var tidigare en viktig lagspelare som sedan utbildat sig till tränare – en tränare som numera skapar bra stämning i sitt tydliga ledarskap – och hon kräver mycket av spelarna och sig själv på ett ödmjukt sätt.

Kajsa Tornfalk är en sann eldsjäl för damfotbollen och tilldelas därför det sjätte Pia-stipendiet på 50 000 kr.

Tidigare stipendiater
Moa Anderssons minnesfond i Virserum, Inger Arnesson, som lagt ned sin själ i Sunnanå SK och damfotbollen i stort i 50 år, Anders Blomstrand, 70 år och verksam i Eskilstuna United, Elísabet Gunnarsdóttir, med elva säsonger i Kristianstads DFF, samt Lovisa Delby i Uppsala.

Juryn
Pia Sundhage, förbundskapten Brasiliens landslag, Lilie Persson, assisterande tränare Brasiliens landslag och Anneli Gustafsson, riksinstruktör på Svenska Fotbollförbundet.