Jenny Rissveds – Årets Stjärnskott 2016

OS-guldet i Rio blev Jenny Rissveds stora genombrott på seniornivå. Framgången gjorde henne även till ett namn för den stora publiken. Nu tilldelas mountainbikecyklisten Jenny Rissveds priset Årets Stjärnskott 2016 av Sportjournalisternas klubb Stockholm och Svenska Spel.

– Jag förstår att det är ett riktigt ärofyllt pris att få, det känns superkul att jag lyckats slå mig in där. Kul också att jag är den förste cyklisten att få priset, säger Jenny Rissveds.

22-årige Jenny Rissveds berättade inför sitt första OS att hon mest var där för att se och lära. Hon hade under många år radat upp medaljer på juniornivå i den olympiska disciplinen XCO. Under 2016 tog hon nya kliv då hon vann VM-guld på U23-nivå och även vann sin första världscuptävling på seniornivå. Men OS 2016 var första gången som Rissveds skulle visa upp sig på den stora scenen.

Och som hon gjorde det. Rissveds var överlägsen i det nära 30 kilometer långa terrängloppet. Hon ryckte ifrån främste konkurrenten, polskan Maja Wloszczowska, och vann med 37 sekunders marginal.
Bedriften var än mer imponerande med tanke på att Rissveds kedja hoppade ur i början av loppet och hon tappade mycket tid. Dessutom, bara tre dagar innan OS-debuten kraschade hon på träning och fick sy flera stygn i armbågen och knäet. I dag ett halvår efter OS-guldet minns hon tillbaka på det med många känslor.

– Det är en härlig känsla när jag tänker tillbaka på det. Jag känner både ett lugn kring det hela men också en känsla fylld av glädje.

Hon säger att hon inte tänker på guldloppet varje dag. Men OS-framgången är något som ändå fortfarande når henne dagligen.

 – Jag påminns om det varje dag på något sätt. Det kan vara när jag tränar att någon kommenterar det eller att någon på stan säger något eller att jag blir taggad i bilder på sociala medier, säger Rissveds.

I och med OS-guldet blev Falu-cyklisten Sveriges första kvinnliga cyklist att vinna OS-guld och den förste svensk att göra det sedan Bernt Johansson vann OS-guld i linjelopp 1976.

Årets Stjärnskott har delats ut sedan 1979 och det här är första gången som cykelsporten tilldelas priset. Jenny Rissveds får ett stipendium från Svenska Spel på 25 000 kronor.

Juryns motivering:
Jenny Rissveds fick under 2016 sitt stora publika genombrott då hon slog sig in i världseliten och tog hem OS-guldet i mountainbike. Efter att tidigare ha varit framgångsrik på juniornivå utklassade hon alla konkurrenterna i sin OS-debut på ett imponerande sätt. Segern hade en bragdartad stämpel då hon på träningen inför loppet kraschade och i finalen hoppade hennes kedja ur.

Jenny Rissveds tävlade i sina ungdomsår i flera olika discipliner, allt från landsväg till velodrom. Men 2012 bestämde hon sig för att satsa fullt ut på mountainbike, en gren som kom in på OS-programmet så sent som 1996. Rissveds mål var länge OS i Tokyo 2020, men hon slog alltså till redan i sin OS-debut fyra år tidigare. Men siktet mot Tokyo är fortfarande aktuellt.

– Jag har aldrig haft problem med motivationen. Nu känner jag mig ännu mer motiverad och vill komma hela vägen till Tokyo, säger Rissveds och menar att framgången i Rio skapar ett lugn i hennes fortsatta satsning.

– Nu kom den här framgången väldigt snabbt, så jag behöver inte känna någon stress av att vinna OS innan jag avslutar min karriär. Jag känner en annan trygghet nu jämfört med för ett år sedan.

De senaste tio årens vinnare
2007 Emma Samuelsson (fäktning)
2008 Sarah Sjöström (simning)
2009 Anna Nordqvist (golf)
2010 Angelica Bengtsson (friidrott)
2011 Caroline Hedwall (golf)
2012 Sofi Flink (friidrott)
2013 Irene Ekelund (friidrott)
2014 Nils van der Poel (skridsko)
2015 Stina Nilsson (skidor)
2016 Jenny Rissveds (mountainbike)