Innebandy Flex

Innebandy Flex är ett projekt från Innebandyförbundet. Genom förenklade spelregler är målet att ge fler personer möjligheten att spela innebandy. Under hösten 2019 fick projektet medel ur Svenska Spel och Riksidrottsförbundets gemensamma Framåtfond. Nu förbereder sig föreningarna för höstens pass. 

Enligt en färsk rapport från Centrum för idrottsforskning är antalet barn som idrottar i en förening rekordlågt. Det är allvarligt då forskningen tydligt visar att rörelse påverkar såväl minne som koncentration och kan skydda mot depression och demens. 

På grund av ett stort fokus på tävling och prestation ser vi idag att många väljer att sluta att idrotta. Innebandy Flex är ett fantastiskt exempel på att det inte alltid behöver handla om att vinna. Här är det viktiga istället att hitta ett roligt och enkelt sätt att röra på sig tillsammans, säger Linn Rydstedt, projektledare för Framåtfonden.   

Grundtanken med Innebandy Flex är att öka flexibiliteten. Det finns därför inga krav på träningsnärvaro, deltagarna är med på så många träningar som de vill och kan och alla träningstillfällen är öppna för alla – oavsett ålder, ambitionsnivå, erfarenhet och kompetens. 

I och med att man inte räknar vare sig mål eller skapar serietabeller är också den traditionella  tävlingsstrukturen borttagen. Därmed är också tröskeln som bygger på prestation borttagen och fokus är istället rörelse, glädje och gemenskap.  

Med Innebandy Flex är det lätt att anpassa träningen eller matchen utifrån gruppens behov och önskemål då reglerna har förändrats för att passa fler. Till exempel kan bollen bara tas genom att bryta en passning. Det innebär att nybörjarna får mer tid med bollen och att deltagarna behöver röra på sig mycket för att kunna skapa och förhindra målchanser, säger Linn Rydstedt.  

Läs mer om Innebandy Flex.

Läs mer om Framåtfonden.