Inger Arnesson andra Pia-stipendiaten

Karl-Erik Nilsson, Inger Arnesson och Pia Sundhage. Fotograf: SvFF

Pia-stipendiet kom till när Pia Sundhage slutade som förbundskapten för damlandslaget efter EM 2017. Stipendiet delas ut för första gången i våras och nu delas stipendium nummer två ut till Inger Arnesson. 

När Pia Sundhage fick Hederspriset på Fotbollsgalan 2017 meddelade Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet att 500 000 kronor ska delas ut till damfotbollens eldsjälar på olika nivåer. Varje stipendiat erhåller 50 000 kronor i stipendium. Nu har höstens stipendiat tillgännagivits med följande motivering:

För att erhålla Pia-stipendiet, och därmed bli ambassadör för svensk damfotboll, ska personen haft betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Verksam i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.

Inger Arnesson, Sunnanå SK och Skellefteå, är inne på sitt 50:e år i damfotbollen och har innehaft de allra flesta rollerna som kan tänkas behövas i en förening eller förbund. Hon är en synnerligen god ambassadör och verkligen värd Pia-stipendiet på 50 000 kronor att försöka utveckla sig och sin roll i fotbollen för framtida utveckling.

– Stort grattis till Inger Arnesson. Vi hoppas stipendiet kan hjälpa till att skapa bättre förutsättningar för ideella krafter runt om i fotbollsverige samt att uppmuntra de eldsjälar som arbetar dagligen med att utveckla svensk flick- och damfotboll, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.

Under de kommande åren ska två stipendiater per år utses, en i samband med SvFF:s årsmöte i mars och en vid en damlandskamp under hösten (ungdom eller senior). Pia Sundhage har det sista ordet om vilka som utses, till sin hjälp har hon Anneli Gustafsson, Lilie Persson från den sportsliga delen samt Maria af Geijerstam och Andreas Jansson från SvFF-kansliet.

Första mottagaren av Pia-stipendiet blev Moa Andersson, spelare och ledare i Virserums SGF, och den minnesfond som hennes föräldrar Kent och Carin bildat efter hennes bortgång.

Stipendiet delas ut vid fotbollsgalan i november.