Inför OBOS Damallsvenskan – Isak Dahlin snackar upp serien i digital upptaktsträff

På lördag drar OBOS Damallsvenskan igång, ungefär tre månader senare än vad som först planerades. Första match blir ett norrlandsmöte mellan 2000-talets storlag Umeå IK FF, som nu återkommer till den högsta divisionen efter några år i Elitettan, och fjolårets sexa Piteå IF. Men först ska alla lag analyseras i en digital upptaktsträff.

Precis som för nästan all annan idrott i Sverige och världen satte Covid-19-pandemin stopp för den planerade ligastarten av OBOS Damallsvenskan i början av april. Då blev det heller inte någon traditionsenlig upptaktsträff på Norra Latin i Stockholm, men när nu serien sent omsider drar igång erbjuder Elitfotboll Dam en helt digital upptaktsträff.

– I dessa tider har det varit viktigt att vara kreativ och kunna ställa om, från en fysisk upptaktsträff till en helt digital. Vi är glada att vår huvudsponsor Svenska Spel har varit med och bidragit till att vi nu kan erbjuda fotbollsfans och media över hela landet spännande intervjuer med spelare och ledare från samtliga damallsvenska klubbar, samt analyser av alla lag från till exempel legendaren Pia Sundhage, numera förbundskapten för det brasilianska landslaget, säger Tomas Hoszek, Generalsekreterare för Elitfotboll Dam.

Till sin hjälp för att analysera lagen har programledaren Isak Dahlin förutom Pia Sundhage också hennes sin mångåriga kollega Lillie Persson, assisterande förbundskapten i Brasilien, och Sportbladets fotbollsexpert Kristoffer Bergström.

FC Rosengård favorittippade
Några andra som också analyserat lagen är Svenska Spels oddssättare som nu presenterat oddsen för vilka som man tror vinner SM-guldet. Och enligt dem är det fjolårets guldmedaljörer FC Rosengård som är favoriter.

De regerande mästarna spelas för 1,77 gånger pengarna medan fjolårstvåan Kopparbergs/Göteborg FC spelas för 2,20 gånger insatsen. Men i OBOS Damallsvenskan kan allt hända, menar Jonas Nilsson, PR-ansvarig på Svenska Spel Sport & Casino.

– Vilken säsong vi har framför oss. Rosengård och Kopparbergs Göteborg kommer slåss om guldet, men i den här serien kan det skrälla. Det är bara två år sedan Piteå gick hela vägen, de stod i 75 gånger pengarna inför säsongen 2018.

Stor tv-satsning
En nyhet för i år är att samtliga 132 matcher av OBOS Damallsvenskan kommer att sändas av Aftonbladet, något som bidrar till att fotbollsfans runt om i landet kommer kunna följa sitt lag bättre än någonsin, och det trots att matcherna initialt kommer att spelas utan publik. Det här är en satsning som hyllas av Svenska Spels vd Patrik Hofbauer.

– Att flera av Sveriges största mediehus väljer att göra stora satsningar på OBOS Damallsvenskan och Elitettan kommer betyda väldigt mycket för damfotbollens utveckling i Sverige. När tillgängligheten till matcherna förbättras kommer också intresset att öka ännu mer, skriver han i ett nypublicerat blogginlägg.

Patrik Hofbauer skriver också om det faktum att Svenska Spel under många år var förhållandevis ensamma om att se potentialen i svensk damfotboll, men att fler företag de senaste åren har följt i Svenska Spels fotspår.

– Därför är jag glad att se hur fler nu satsar på damfotbollen, för det är bara tillsammans vi kan göra skillnad. Och genom våra satsningar visar vi de tiotusentals unga tjejer som spelar fotboll i Sverige att vi tror på det de gör och att vi vill ge dem bästa möjliga förutsättningar för att lyckas med det som de älskar mest – nämligen att spela fotboll. Det är vi skyldiga dem!

Se upptaktsträffen på OBOS Damallsvenskans hemsida.

Läs Patrik Hofbauers senaste blogginlägg.

Läs mer om oddsen på OBOS Damallsvenskan.