IKSU:s Emelie Wibron tog emot beskedet om den inställda säsongen med blandade känslor, men är ändå stolt över vad hon och lagkamraterna presterat under året. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN / COP 124

IKSU:s Emelie Wibron: ” Jag tycker att det här är det mest rättvisa avslutet på säsongen”

Förra lördagen skulle SM-finalerna i innebandy ha spelats inför en jublande publik i Ericsson Globe. Så blev det inte, coronaviruset kom i vägen och guldmedaljerna skickades istället till segrarna i grundserien.
– Vi har varit bäst under året och jag är övertygad om att vi hade fått visa det i slutspelet också, säger Emelie Wibron, lagkapten i IKSU som tilldelades SM-guldet.

Den fick ett abrupt slut, årets innebandysäsong. Med två omgångar kvar i SSL Dam tog Svenska Innebandyförbundet beslutet att avsluta säsongen och låta tabellen, så som den såg ut just då, bli sluttabell. För IKSU:s del blev det därmed ännu ett SM-guld, men det var med blandade känslor som spelarna tog emot det.

– Det var speciellt så klart. Samtidigt tycker jag att när man har spelat 90 procent eller mer av matcherna i serien, så är det väl mest rättvist att tabellen gäller som slutplacering. Vi har varit bäst under året och jag är övertygad om att vi hade fått visa det i slutspelet också. Jag tycker att det här är det mest rättvisa avslutet på säsongen utifrån hur förutsättningarna blev, säger Emelie Wibron och fortsätter beskriva känslorna som uppkom när hon tog emot beskedet om den inställda säsongen:

– Det var en blandning av många känslor. Till en början var man ganska chockad och förvånad över att allt ändrades från en dag till en annan. Jag har full respekt för att situationen gjorde att det inte gick att slutföra säsongen, men det var väldigt tråkigt. Vi kände oss i stort sett oslagbara och såg verkligen fram emot ett slutspel med mycket publik och att också förhoppningsvis få vinna sista matchen i Globen.

Slutspelet säsongens höjdpunkt
När Emelie Wibron blickar tillbaka på säsongen gör hon det ändå med stolthet. Hon menar att laget gjorde en rakt igenom bra säsong och att spelarna varit näst intill nöjda med nästan alla matcher. Men helt nöjda blir de aldrig.

– Vi hade något bottennapp som vi tog lärdom av och vi blev bättre hela tiden.

Och det var slutspelet som hon och hennes lagkamrater verkligen hade sett fram emot. Det var där de skulle få chans att visa upp hur bra de faktiskt var. Hon beskriver slutspelet, med finalen i Globen som det stora crescendot, som den absoluta höjdpunkten på säsongen.

– Vi försöker vinna varje match vi spelar, men det är i slutspelet vi försöker vara som allra bäst. Den inramning som brukar vara, både hemma inför fullsatta läktare och i Globen, är speciell. Det är höjdpunkten på säsongen och man tänder till lite extra när varje match har betydelse.

– Finalen, där allt ska avgöras om säsongen ska bli som vi hoppats eller om vi ska avsluta med ett fiasko, är ju det bästa av allt.

Mer tid till familjen
Personligen har Emelie Wibron inte drabbats speciellt mycket av coronakrisen, om man bortser från det faktum att hennes liv som innebandyspelare förändrats ordentligt. Hon tror också att hon och andra i Umeå varit skyddade till viss del och inte lika utsatta som i andra delar av landet.

– Vi följer det mest i media och det är en fruktansvärd situation. Med lite mer distans till slutspelet så har man fått en större förståelse för att vår situation, med en inställd säsongsavslutning, inte blev som den var tänkt.

Men krisen har också haft sina fördelar. Vanligtvis finns det inte mycket tid för socialt umgänge och fritid för Emelie, som till vardags delar upp dagarna mellan sina två yrken – innebandystjärna och ingenjör. Men när SM-slutspelet ställdes in frigjordes också mycket tid till att umgås med familjen.

– Så många lediga helger som jag har haft nu, har jag väl aldrig haft, skrattar Emelie. Så det har blivit mer tid hemma med familjen.

Men som den idrottskvinna hon är längtar hon ändå tillbaka till innebandyplanen och ser redan fram emot nästa säsong.

– Jag hoppas och tror att vi har i princip samma trupp igen, att vi får chans att visa upp hur bra vi är och att vi då kan stå i Globen och lyfta bucklan.

Foto: IKSU