Idrottsgalan – Rörelsefonden delar ut miljoner till projekt som sänker tröskeln till rörelse

Kvarterstennis, Kvartersfrisbee och digitala fallkurser. I samband med att Sveriges främsta idrottare prisades tillkännagav också Svenska Spel och Riksidrottsförbundet vilka projekt som får medel ur Rörelsefonden 2021. – På Idrottsgalan, en kväll tillägnad idrottsrörelsen kändes det glädjande att få vara med och synliggöra det otroliga arbetet som specialidrottsförbunden gör för att skapa en idrottsrörelse där alla är välkomna, säger Patrik Hofbauer, vd och koncernchef på Svenska Spel.

På Idrottsgalan igår tillkännagav Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att Basketbollförbundet, Tennisförbundet, Frisbeesportförbundet, Judoförbundet, Simförbundet och Brottningsförbundet får medel ur Rörelsefonden. Medlen, som går till projektidéer som underlättar för barn, unga, vuxna och äldre att röra på sig, innebär till exempel att succéprojektet Kvarterstennis får en uppföljning och att Judoförbundet kommer kunna erbjuda digitala kurser i falltrygghet till äldre.

– Forskning visar att rörelse är viktigt, för såväl unga som gamla, och därför är initiativ som Rörelsefonden väldigt betydelsefulla. Här möjliggör Svenska Spel och Riksidrottsförbundet projektidéer som verkligen utmanar den traditionella verksamheten och sänker tröskeln till rörelse, säger Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Rörelsefonden.

– Att vi tillsammans med Svenska Spel kan möjliggöra nya idéer som utvecklar idrotten och gör den ännu mer tillgänglig är viktigt. Jag imponeras av förbund och föreningar som hittar kreativa sätt för unga och äldre att bibehålla glädjen och fortsätta idrotta, röra på sig och må bra. Arbetet med Tillsammans för fler i rörelse bidrar till idrottsrörelsens förändringsarbete, Strategi 2025 i och med att fler nås och fler motiveras att idrotta hela livet, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Sedan starten har Svenska Spel och Riksidrottsförbundet beviljat närmare 25 miljoner kronor ur Rörelsefonden (tidigare Framåtfonden). 2021 landar utbetalningen på drygt 3 miljoner som bland annat kommer att gå till 1 000 nya basketkorgsnät som kommer sättas upp runt omkring i Sverige.

– Tack vare medlen ur Rörelsefonden kan vi rusta upp basketplaner runt om i Sverige och samtidigt erbjuda barn och ungdomar chansen att testa en ny sport. Tillsammans gör vi skillnad och möjliggör för fler att hitta glädjen i att spela basket, säger Mats Elsnitz, projektansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

Rörelsefonden är en del av projektet Tillsammans för fler i rörelse (tidigare Framåt för fler i rörelse). Sedan 2017 arbetar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet tillsammans för att sänka tröskeln till rörelse och genom initiativet har specialidrottsförbunden och deras föreningar genomfört hundratals aktiveringar. Sammanlagt uppskattar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att fler än 200 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.

– Det är alltid lika inspirerande att få ta del av den kreativitet och kunskap som finns hos förbunden och föreningarna runt om i Sverige. På Svenska Spel är vi både stolta och glada över att tillsammans med Riksidrottsförbundet och specialidrottsförbunden kunna möjliggöra projekt som bidrar till att fler får ta del av idrottens glädje och gemenskap, säger Linn Rydstedt, projektledare för Tillsammans för fler i rörelse på Svenska Spel.

Följande specialidrottsförbund och projekt beviljas medel ur Rörelsefonden våren 2021.     

Svenska Basketbollförbundet får medel för att sätta upp 1 000 nya korgnät och skapa fler inspirerande basketplaner utomhus.

Svenska Brottningsförbundet får medel för att utveckla Wresfit, en träningsform anpassad för såväl motionärer som brottare.

Svenska Frisbeesportförbundet får medel för att tillgängliggöra sporten för fler genom att anordna kvartersfrisbee.

Svenska Judoförbundet får medel för att erbjuda digitala kurser i falltrygghet till äldre.

Svenska Simförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet får medel för projektet Simma, Hitta, Spring. Tillsammans vill förbunden skapa en plattform där familjer gemensamt kan testa på nya olika idrotter.

Svenska Tennisförbundet får medel för att rusta upp tennisbanor och anordna öppna prova-på tillfällen för ungdomar.

Läs mer om Rörelsefonden.