Ida Ingemarsdotter i Heja-studion: Team Svenska Spel-satsningen är väldigt lyckad

Team Svenska Spel är en väldigt viktig satsning för att stärka svensk längdskidåkning på lång sikt. Det menar både den tidigare VM- och OS-medaljören Ida Ingemarsdotter och landslagschefen Anders Byström, som båda gästar Svenska Spels Heja-studio. I avsnittet intervjuas också VM- och Team Svenska Spel-åkaren Björn Sandström.

Längdskidsäsongen är över och vi kan blicka tillbaka på en säsong som varit mycket framgångsrik för de svenska längdlandslagen. I två avsnitt av Svenska Spels Heja-studio summeras skidsäsongen med gäster som alla varit högst bidragande till årets framgångar.

I det andra avsnittet, som släpps i dag, gästar Ida Ingemarsdotter Heja-studion. Ida är en av tränarna för Team Svenska Spel, den gemensamma satsning som Svenska Spel och Svenska Skidförbundet längd har på utvecklingslandslaget. Hon berättar om hur arbetet med Team Svenska Spel går till.

– Team Svenska Spel jobbar med kategorin under A-lag och Team Bauhaus, och vi jobbar för att fortbilda och hjälpa de här åkarna att ta nästa kliv, att trycka på och ta klivet in i A-lag och liknande. Tittar man på de år som vi har haft Svenska Spel-satsningen så har vi väldigt många aktiva som har tagit klivet från vår verksamhet upp i A-laget.

Ida är hittills väldigt nöjd med utfallet av satsningen.

– Hela Team Svenska Spel-satsningen är väldigt lyckad. Just att skapa grupper på tre elitmiljöer i Östersund, Umeå och Falun, skapa tryck i träningen på hemmaplan och att man har en kontinuerlig uppföljning i den träning som görs. Vi finns med på pass – vissa veckor dagligen och vissa veckor under specifika pass – och jobbar hela tiden väldigt tajt med de aktiva i våra grupper. Det tror jag är väldigt positivt för den här kategorin av åkare i deras utveckling, menar Ida.

Björn Sandström: Vi har ett starkt gäng
Björn Sandström är en av åkarna som ingår i Team Svenska Spel och har sin bas i Östersund. Han är väldigt nöjd med det upplägg som var nytt inför den gångna säsongen då teamets verksamhet förlades på de tre orterna Östersund, Umeå och Falun.

– Det är ett väldigt bra upplägg. Norrmännen har kört på ett liknande alternativ tidigare med deras regionslag, och för mig som bor i Östersund så har vi ett väldigt strakt gäng och också ett starkt skiduniversitet. Att kunna stärka den organisationen tillsammans med Team Svenska Spel har varit jättebra, tycker jag.

Landslagschefen: Vi kommer jobba med det här i många år
Också landslagschefen Anders Byström menar att Team Svenska Spel-satsningen är väldigt viktig för svensk skidåkning också i ett längre perspektiv.

– Vi kommer jobba med det här i många år framöver, och att få trycket på hemmaplan i vardagen är väldigt viktigt för att vi ska kunna fortsätta utveckla svensk längdskidåkning.

– Vi hade förhoppningar att det här skulle ge ringar på vattnet, ge resultat och ge tryck underifrån också som sätter lite press på åkarna längst upp. Och det är det som är syftet med det här, att vi ska få en bra konkurrenssituation och jag tycker att vi har fått det, säger Anders Byström i Heja-studion.

Se hela avsnittet på Svenska Spels Youtube-kanal.

Se avsnittet med bland andra VM-medaljörerna Jonna Sundling och Ebba Andersson.