Historien om Tipselit – talangutvecklingsprojektet som bäddat för stora fotbollsframgångar
I nästan 30 år har ett samarbetsprojekt mellan Svenska Spel, Svenska Fotbollförbundet och Föreningen Svensk Elitfotboll utvecklat svenska fotbollstalanger och resultatet är minst sagt häpnadsväckande. Sverige har etablerat sig som en av världens främsta fotbollsnationer, landslagen har haft stora framgångar både på junior- och seniorsidan och förbundskapten Janne Andersson tror att betydligt färre spelare hade slagit igenom om det inte vore för det unika talangutvecklingsprojekt som blev resultatet av en diskussion under en tågresa. Det här är historien om Tipselit.
Under stora delar av 1990-talet var svensk fotbolls anseende inte särskilt högt. Sverige hade misslyckats i VM i Italien 1990 och efter den stora succén i USA fyra år senare blev det ett hack i framgångssagan när landslaget misslyckades att kvalificera sig till både EM 1996 och VM 1998. De allsvenska lagen hade svårt att hävda sig internationellt och också IFK Göteborg, som under många år skördat stora triumfer i Europa, började i mitten av 1990-talet se slutet på en lång tid med vind i seglen. Ungdoms- och juniorlandslagen hade svårt att mäta sig med andra landslag runt om i världen och det var svårt att få publik till arenorna.
Men plötsligt skulle en förändring ske. En diskussion under en tågresa mellan Europas mäktigaste fotbollsledare och en svensk spelbolagsdirektör skulle komma att mynna ut i ett projekt som levt kvar i nästan 30 år och som fått svensk fotboll att utvecklas till något som ingen då kanske trodde var möjligt.
Lennart Johansson, som 1990 hade blivit utnämnd till Uefa-president, och Richard Frigren, chef för det statliga spelbolaget Tipstjänst, började under en gemensam tågresa diskutera hur man skulle kunna stödja och säkra talanger inom svensk fotboll och få fram bättre spelare och tränare.
– Det här var banbrytande, för man tänkte inte i sådana banor tidigare, berättar Stefan Lundin, före detta allsvensk tränare och mångårig sportdirektör på SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.
Dåvarande Tipstjänst, som varit partner till svensk fotboll sedan mitten av 1930-talet, bestämde sig för att bidra med en stor summa pengar och 1992 drog Tipselit igång.
”Som en skänk från ovan”
De första åren var det juniortränarna i de allsvenska klubbarna som fick ta del av pengarna och utbildningen för många unga talanger säkrades.
– Tipselit togs emot som en skänk från ovan när det lanserades 1992. Många elitklubbar tränade två till tre pass i veckan med sina äldsta ungdomar och även om tränarna naturligtvis var duktiga redan då så fanns det sällan tillräckligt med planeringstid för träning, match, utvecklingssamtal och individuell feedback, minns Robert Nordström, akademiansvarig i Halmstad BK och en av de tränare som jobbat med Tipselitprojektet längst.
SEF tog över ansvaret
Några år in på 2000-talet började man inom SEF diskutera om en sportchef skulle tillsättas för att stödja talangverksamheten och i samband med det tog föreningen också över ansvaret för Tipselit från Svenska Fotbollförbundet.
– Då gick det inte så bra på ungdomssidan, berättar Stefan Lundin, som fick rollen som sportchef och därmed också ansvaret att utveckla Tipselit-projektet.
– Det blev mitt stora projekt från början, säger han.

Stefan Lundin, mångårig Sportdirektör på Svensk Elitfotboll. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
SEF gjorde flera förändringar. Bland annat spred man projektet till att inte bara rikta sig till juniortränare, utbildningen av spelare skulle ske mycket tidigare än så. Inriktningen blev istället klubbarnas verksamhet från 8–19 år.
Föreningarna fick möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sina utvecklingslag. Tanken var att heltidsanställda tränare skulle bidra till en elitinriktad utbildning för klubbarnas talanger. Dessutom skulle föreningarna, genom ett socialt ansvar, säkerställa att såväl talanger som tränare fick en civil utbildning i form av studier eller yrkesutbildning.
En annan förändring, som till en början mötte visst motstånd, var att fördela akademiidén och medlen från Svenska Spel, som 1997 hade bildats efter sammanslagningen av Tipstjänst och Penninglotteriet, till fler än de 32 föreningarna i Superettan och Allsvenskan. De senaste åren har därför cirka 60 klubbar varit med i Tipselitnätverket vilket har bidragit till en bättre spridning av utvecklande elitförberedande arbete, samt att klubbar, när de tagit steget upp i elitdivisionerna, varit bättre förberedda.
Egen certifieringsmodell
För att säkra att projektet, som nu knappt kunde kallas ett projekt då det i stort sett var en del av ordinarie verksamhet, höll den nivå man önskade skapades också en egen certifieringsmodell som med åren blivit en stor framgång och ett bra medel för klubbarna att kontrollera och mäta sin egen verksamhet. I andra länder läggs miljoner på externa företag som tar fram certifieringsmodeller, men i Sverige valde man att gå en egen väg.
– Modellen har blivit internationellt uppmärksammad och bygger helt på akademichefernas medverkan, säger Stefan Lundin.
Utsedda certifierare har besökt samtliga deltagande klubbar och granskat deras ungdomsverksamhet utifrån på förhand satta riktlinjer. Föreningarna har sedan fått poäng utefter sin verksamhet och en kategorisering har gjorts genom utdelandet av en till fem stjärnor.
Modellen har innehållit åtta olika områden som alla har värderats i form av poäng. Flerparten av dessa kan betecknas som en processdel, men det har också funnits en resultatdel.
För att en förenings akademi ska ha kunnat bli certifierad ska minst 600 poäng på processdelen ha delats ut.
– Tipselit har betytt att klubbarnas talangutveckling har gått från att vara fritidsbaserad till att verkligen vara en yrkesutbildning för både tränare och – framför allt – spelare som genom projektet verkligen fått ökade möjligheter att få svar på hur bra de kan bli i ämnet fotboll, säger Robert Nordström som menar att Tipselit verkligen har bidragit till de svenska landslagens utveckling och framgångar.
– Klubbarna har fått en bredare bas av egna spelare men även fler spelare av toppklass att kunna börja sina karriärer i Allsvenskan och Superettan. Förutom Janne Anderssons utmärkta ledarskap så är jag helt säker på att Tipselitutbildningen också har bidragit till att dagens landslagsspelare ligger några procent längre fram i sin utveckling än tidigare.
Och förbundskapten Janne Andersson håller med i resonemanget.
– Utan Tipselit tror jag att vi hade fått fram betydligt färre spelare, det är jag helt övertygad om, har han tidigare berättat i en serie filmer om Tipselit.

Förbundskapten Janne Andersson har följt Tipselitprojektet sedan starten och är en stor supporter till det unika talangutvecklingskonceptet. Foto: Jesper Zerman / Bildbyrån
Zlatan – typisk Tipselitspelare
Exakt hur många svenska spelare som passerat genom Tipselit är svårt att säga, men det handlar om tusentals. Uppskattningsvis finns det ungefär 800 elitfotbollsspelare i Sverige i dag som spelar i Superettan och Allsvenskan. Av dessa är det ungefär 75 procent som har fått utbildning genom Tipselit.
Och faktum är att många av landets absolut bästa fotbollsspelare har blivit skolade i Tipselit, till och med den bästa av dem alla.
– Man ska veta att Zlatan är en typisk Tipselitspelare, berättar Stefan Lundin. Han hade åtta år i Malmö FF efter att han kom från en mindre invandrarklubb. Han kom väldigt tidigt in i a-laget och även när de åkte ur Allsvenskan var han alltså kvar i Malmö, fast de spelade i Superettan. Sedan blev han värvad av Ajax för en rekordsumma. Han får säga vad han vill, men han var en Tipselitspelare under alla dessa år och ger maxpoäng, precis som till exempel Markus Rosenberg. De är fostrade i deras egen akademi.
I landslagstruppen som gick till kvartsfinal i VM i Ryssland 2018 var 20 av 23 spelare skolade genom Tipselit. Likadant såg det ut i landslaget som vann U21-EM 2015.
Inte bara spelarutveckling
Tipselit har inte bara bidragit till en bra utbildning och utveckling för spelare, också många tränare har genom Tipselit fått möjlighet att utvecklas och också jobba mer eller mindre heltid med fotbollen. En av dem är Robert Nordström i Halmstad.
Robert fick 1993 chansen att på halvtid jobba som tränare åt de äldsta juniorkillarna i Halmstad BK. Vid sidan av fotbollen jobbade han på förskola och han menar att det var en fantastisk kombination att jobba med små barn på förmiddagarna och ”lite äldre barn” på kvällen.
– Efter några år blev fotbollen ett heltidsjobb så efter nära 30 år kan man säga att Tipselit format hela mitt yrkesliv. Och att få jobba med fotboll och unga människor är en stor ynnest som jag är väldigt tacksam över att få uppleva, berättar Robert.

Robert Nordström, akademiansvarig i Halmstad BK, är en av de tränare som följt Tipselitprojektet längst. Foto: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån
Förbundskapten Janne Andersson, som följt Tipselitprojektet från start, har tidigare sagt att ledarutvecklingen genom Tipselit varit väldigt lyckosam.
– Det är ju inte bara så att vi har fostrat många spelartalanger, vi har fostrat många tränartalanger till väldigt bra tränare i dag. Och tittar man på elitnivå nu genom åren så är det väldigt många tränare som kommer genom Tipselitprojektet.
Sverige – en av världens bästa fotbollsnationer
Det är många som genom historien har klankat ned på Allsvenskan och Sverige som fotbollsnation, men Stefan Lundin framhäver – vilket han ofta har gjort – att Sverige är ett av de tio främsta fotbollsländerna i världen.
– Av cirka 210 länder så är vi bland de tio bästa. Tittar man på maratontabellen i VM så ligger vi tia och har aldrig varit utanför de tio bästa, och det är där de bästa spelarna i varje land möts, säger Stefan.
Han menar att Tipselit har haft stor inverkan på att Sverige är med uppe i toppen.
– Sverige gick ju till kvartsfinal i VM och det beror inte på något annat än att spelarna och tränarna är välutbildade. Och återigen kommer vi in på Tipselit som alltid funnits där och hållit ihop ett nätverk och på klassiskt svenskt vis har vi samarbetat över klubbgränserna.
Unikt samarbete
Det sista, samarbetet mellan klubbarna, menar Stefan är unikt för Sverige.
– När man pratar med andra länder så menar de på att det är totalt omöjligt att få olika klubbar att sätta sig ned och prata med varandra. Men här i Sverige samarbetar exempelvis Malmö FF jättemycket med AIK, BP och IFK Göteborg.
Och nyckeln till det goda samarbetet, och också till framgångarna, har i mångt och mycket varit att det först var Svenska Fotbollförbundet och sedan SEF som höll ihop Tipselitprojektet.
– Det har varit helt avgörande. Att de centrala organen har kunnat hålla i det här och haft en översikt, menar Stefan Lundin och fortsätter:
– Utbyte av erfarenheter och skapandet av akademichefer har varit ett viktigt moment. Det fanns inte från början. Det enda utbyte som fanns från början var att tränarna träffades och utbytte erfarenheter, men när vi införde certifieringsmodellen införde vi också akademichefer som höll ihop verksamheten och det har förädlat hela modellen.
– Det öppna och generösa klimatet på dessa träffar har betytt enormt mycket för både klubbar och ledare, påpekar Robert Nordström.
”Man behöver inte ha så bråttom”
Det har varit vanligt att unga svenska talanger sökt sig ut i Europa för att fortsätta utvecklas. Historien är full av exempel där sådana flyttar inte gått så bra och äventyret inte riktigt blivit så som spelarna drömt om. Men Stefan Lundin menar att de skräckexempel som var vanliga tidigare är betydligt färre i dag, och där tror han faktiskt att Tipselit har bidragit mycket.
– Föräldrar är klokare i dag än vad de var förr. Man värdesätter och förstår att om deras barn är i Elfsborg, BP, Malmö FF, AIK eller någon av de andra femstjärniga klubbarna, så ska det mycket till innan man kommer in i en bättre miljö.

Landslagsstjärnan Alexander Isak är en av många spelare som blivit skolade genom Tipselit och sedan tagit klivet ut i Europa.
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
Janne Andersson har varit inne på samma spår.
– Jag tycker att det är en svår fråga det här när man ska lämna för utlandsspel. Vi har bra akademier i dag. Vi har bra utbildning i svensk fotboll, så man behöver inte ha så bråttom. Det är min grundinställning. Sedan var gränsen går tror jag är väldigt individuellt.
– Jag brukar säga att ska man gå ett steg vidare i karriären så ska man nästan först ha vuxit ur den nivå man är på innan man ska gå till nästa. Det tror jag är en bra tumregel.
”Ett betyg gott nog”
Det har alltså gått nästan 30 år sedan Tipselit drog igång och för Svenska Spel, som genom åren bidragit med hundratals miljoner kronor för att utveckla svensk fotboll, har det varit en spännande resa att ta del av. Och viktig, menar spelbolagets sponsringschef Nicklas Biverståhl.
– En stark inhemsk seniorfotboll intresserar och är viktig för Svenska Spel och våra kunder. Och ska vi ha en konkurrenskraftig elit så måste vi börja underifrån, och det är därför talangutveckling är viktig för Svenska Spel, säger han och berättar att han är stolt över vad Tipselit har bidragit med.
– Jag känner en stolthet givetvis. Tittar vi på de senaste landslagstrupperna både på dam- och herrsidan så har ju majoriteten av spelarna gått genom Tipselit. Det är ett betyg gott nog för oss på Svenska Spel.