Hårda träningspass med storasyster förbereder Sofia Mattsson inför tufft OS-kval

Att komma väl förberedd till Europakvalet inför OS, som avgörs i Ungern 18-21 mars, är extremt viktigt för brottaren Sofia Mattsson. Kampen om platserna är nämligen stenhård.
– Det finns 16 platser till varje viktklass, så man måste verkligen ha en bra dag när det är dags för kvaltävlingarna, berättar Sofia i det senaste avsnittet av Tillsammans till OS i Tokyo.

Det är den 22 februari och 151 dagar kvar till OS. Sofia Mattsson håller som bäst på att förbereda sig inför OS-kvalet i Ungern 18-21 mars.

– Det är det som är mitt nästa mål och det jag tränar mot just nu, berättar Sofia i det senaste avsnittet av Svenska Spels och Sveriges Olympiska Kommittés webbserie Tillsammans till OS i Tokyo.

Trots att det, när avsnittet spelas in, bara är en månad kvar till OS-kvalet upplever Sofia ingen stress utan försöker ta en dag i taget och göra det hon ska på varje träningspass för att komma så väl förberedd till kvalet som möjligt.

– Hon älskar att träna. Man vet att det alltid blir gjort, det är ingen som klagar utan hon bara kör. Det är inte 100 procent utan det är 200 procent i allting, förklarar Elin Nilsson som är tränare i HBG Wrestling Team.

Extremt tuffa kval
Och hon måste verkligen vara väl förberedd för att ha en chans att ta sig till OS, för kvalen är tuffa och det finns bara 16 platser till varje viktklass.

– Så man måste verkligen ha en bra dag när det är dags för kvaltävlingarna, konstaterar Sofia.

En som har en viktig del i hennes satsning är storasystern Johanna, också hon framgångsrik brottare. Som barn utkämpade de många duster mot varandra på en madrass i vardagsrummet hemma i Gällivare. I dag bor båda i Helsingborg och tränar mycket tillsammans, och enligt Sofia är det väldigt positivt att de fortfarande kan vara ganska hårdhänta mot varandra.

– Jag ser hellre att du är hårdare mot mig nu och att jag kommer till matchen och tycker att ”ja men det här är lugnt, för hemma på träningen har syrran varit hårdare och starkare”. Jag har det hellre tufft nu på träning så att det kan gå lättare på match än tvärtom, säger Sofia.

Se hela avsnittet i mobilen i OlympiaAppen eller på Svenska Spels Youtube-kanal.

Om Tillsammans till OS i Tokyo
I Tillsammans till OS i Tokyo får tittarna under ett drygt halvår följa sex av Sveriges främsta idrottare under deras väg till OS i Tokyo. Tittarna får en unik inblick i idrottarnas förberedelser inför det som förhoppningsvis blir karriärens absoluta höjdpunkt, från nu till vårens finslipningar.

De sex olympierna är:
Angelica Bengtsson, friidrott
Max Salminen, segling
Sara Algotsson Ostholt, ridsport
Petter Menning, kanot
Sofia Mattsson, brottning
Anna Bernholm, judo

Samtliga avsnitt av Tillsammans till OS i Tokyo finns att se i OlympiaAppen eller på Svenska Spels hemsida.

Ladda ned OlympiaAppen
App Store
Google Play